Az ölelés gyógyító ereje

A fizikai érintés, különösen az ölelés, segíthet a fájdalom, a szorongás és a depresszió enyhítésében, ezt pedig tudományos kutatások is alátámasztják.

A Ruhr Egyetem Bochum és a Holland Idegtudományi Intézet kutatócsoportja által végzett elemzés során 212 tanulmányt vizsgáltak meg, amelyek összesen 12 966 résztvevő adatait tartalmazták. Az eredmények egyértelműen rámutatnak arra, hogy az érintések, így az ölelés is, pozitív hatással vannak a testi és lelki egészségre, kortól függetlenül.

A Nature Human Behaviour folyóiratban közzétett tanulmány szerint az érintések típusa – legyen az ölelés vagy masszázs – kevésbé lényeges, bár a fej vagy az arc érintése kiemelkedően hatékony lehet. A kutatások azt is megállapították, hogy a rövidebb, de gyakoribb érintések hozhatnak jobb eredményeket.

Fontos megjegyezni, hogy az érintésre adott válaszok személyenként eltérőek lehetnek, és az érintésnek mindig konszenzusosnak kell lennie. A kutatók hangsúlyozzák, hogy az érintések enyhíthetik a fájdalmat, valamint csökkenthetik a depresszió és a szorongás érzetét.