Újabb polgármesterjelölteket gyilkoltak meg Mexikóban

Holtan találtak két polgármesterjelöltet Mexikóban pénteken, ezzel tizenhétre emelkedett a június 2-án esedékes választások előtt meggyilkolt jelöltek száma.

Mexikóban meggyilkoltak két polgármesterjelöltet, az egyik áldozat Noé Ramos Ferretiz volt, aki az észak-mexikói Tamaulipas államban indult a polgármesteri posztért, míg a másik, Alberto García San José Independencia városban jelöltette magát. Tamaulipas állam a drogkartellek területi háborúinak régóta szenvedője, Oaxaca államban pedig Garcíát a város közelében lévő víztározó egyik szigetén agyonverték.

Noé Ramos Ferretiz a Nemzeti Akciópárt és az Intézményes Forradalmi Párt (PRI) koalíciójának színeiben indult, amely párt 2000-ig kormányozta Mexikót. A PRI vezetője, Alejandro Moreno közösségi médiában közzétett bejegyzésében azt írta, hogy nem hagyják, hogy az erőszak döntsön a választásokon.

A mexikói drogkartellek gyakran követnek el merényleteket polgármesterek és polgármesterjelöltek ellen, hogy ezzel próbálják ellenőrzésük alá vonni a helyi rendőrséget vagy pénzt kizsarolni az önkormányzatoktól. A mostani választási időszakot a szakértők Mexikó legvéresebb választásának nevezik, ahol a gyilkosságok áldozatai nem kizárólag egy párthoz köthetőek, hanem általában a hivatalban lévő jelölt kihívóit célozzák meg.

A politikusok elleni gyilkosságok többsége önkormányzati szinten történik, mivel a szervezett bűnözők számára ez a szint könnyebben befolyásolható, és mivel a helyi költségvetés, így a rendőrségek büdzséje is itt dől el, ami a bűnözők számára kiemelten fontos. Emiatt a pártoknak nehézségeik vannak önkormányzati képviselőjelölteket kiállítani.