Orbán Balázs Tucker Carlsonnak adott interjúja

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, interjút adott Tucker Carlson szélsőjobboldali sztárriporternek, ahol a magyar kormányzás, a neoliberális ideológia és a tömeges migráció kapcsolatát elemezte.

Orbán Balázs a magyar kormányról rendszeresen pozitív képet festő Tucker Carlsonnak nyilatkozott, aki korábban a Fox Newstól távozott és jelenleg saját streaming-csatornán publikálja műsorait. Carlson kérdésére, hogy egy kis ország hogyan őrizheti meg szuverenitását, Orbán Balázs a következőképpen fejtette ki álláspontját: a Szovjetunió összeomlása után a világban a neoliberalizmus és a globalizáció vált kényszerűvé, ami szerinte nem a szabadságról szólt. A magyarokhoz pedig "nem igazán illik a nagyhatalmak által képviselt neoliberális ideológia". Ezzel szemben Magyarország egy olyan világrendben bízik, amely a nemzeti szuverenitáson és a konzervativizmuson alapul, beleértve a kölcsönös bizalmat és tiszteletet. Orbán szerint szükséges a harc a neoliberális világrenddel szemben, és ebben potenciális partnerek lehetnek a fejlődő országok, ahol a saját gondolkodásmód és a szuverenitás megőrzése kap nagyobb hangsúlyt.

A magyar politikus a nyugati sajtóban Magyarországot érintő negatív ábrázolásra reagálva kifejtette, hogy a két ország, Magyarország és Oroszország kapcsolata "rendkívül bonyolult". Kritizálta a "washingtoni liberális elitet", amely szerinte a közép-európai országokat használná fel az oroszok elleni harcban, és emiatt "ereszkedik egy új vasfüggöny" Európára. Orbán úgy véli, hogy az orosz–ukrán háború eszkalációjának veszélye megnőtt, és ezért fokozatos fegyverszüneti lépésekre, valamint az ukránok, oroszok, európaiak és amerikaiak közös tárgyalásaira van szükség a tartós rendezés érdekében.

Az interjú során Orbán Balázs kifejezte lojalitását Donald Trump iránt is, mondván, hogy "A legjobb dolog, ami Európával történhet, az az, hogy Trump elnököt újraválasztják". Tucker Carlson műsorai az elmúlt években fontos szerepet játszottak a magyar kormány amerikai imázsépítésében. 2021 nyarán Budapestről sugározta műsorát, interjút készített Orbán Viktorral, többször is előadott az MCC Feszten és egy dokumentumfilmet is forgatott. Orbán Balázs szintén vendége volt a műsornak körülbelül egy évvel ezelőtt. Carlson magyar kormány iránti lelkesedése mögött személyes kapcsolatok is állhatnak, hiszen apja, Richard Carlson Orbán Viktor hivatalosan regisztrált lobbistájaként dolgozik Washingtonban.

Tucker Carlson az interjúban arról kérdezte Orbán Balázst, hogy miért lehet Washingtonban azt hallani, hogy Magyarország egy „szörnyű, fasiszta állam″. A politikai igazgató szerint Magyarország egy régi, történelmi nemzet, amely szeretné megőrizni önmagát és szuverenitását a mostani világban, ami a liberális eliteknek meglepő és szokatlan. Orbán Balázs kulturális szigetként jellemezte Magyarországot, amely büszke, hogy visszanyerte szuverenitását, és úgy látja, hogy a neoliberálisok félnek attól, hogy elveszítik a hatalmukat, ezért már durvább módszereket is bevetnek.

Az interjúban szóba került David Pressman budapesti amerikai nagykövet is, akinek tevékenységét Orbán Balázs problémának nevezte, mivel az amerikaiak összekapcsolják az érdekek képviseletét egy szivárványos ideológiával. Tucker Carlson szerint ellenséggé tette a liberális elitet, hogy Magyarország egyedüliként mondott nemet a tömeges migrációra. Orbán Balázs kiemelte, hogy Magyarország időben felismerte, hogy nem szeretné elveszíteni a biztonságát, a kultúráját és a nyelvét, és hozzátette, hogy elveszünk, amennyiben nem védjük meg területünket és nemzetünket a Nyugat felé vándorolni kívánó tömegekkel szemben. A nyugati országokban már látható, ahogyan a tömeges bevándorlás szétveri a társadalmi kohéziót.

Tucker Carlson tavaly augusztus végén interjút készített Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is, amit több mint 100 millióan tekintettek meg. A beszélgetésben főleg az orosz–ukrán háborúról volt szó, ahol Orbán Viktor kifejtette, hogy szerinte abban a pillanatban vége lenne a konfliktusnak, ha Donald Trump lenne az Egyesült Államok elnöke.