Orosz kém drón került romák kezébe Tambovban

Egy Orlan-10 típusú katonai drónt vittek a tambovi romák egy fémhulladék-gyűjtőhelyre, ami jelentős értéket képviselhet.

Az oroszországi Tambov régióban a helyi romák egy Orlan-10 típusú drónt szállítottak egy fémhulladék-gyűjtőhelyre, amelyről a Moscow Times cikke alapján számolt be az rtl.hu. Az Orlan-10 a legmodernebb orosz drónok egyike, amelyet főként felderítési és megfigyelési célokra terveztek. Az orosz hadsereg az ukrajnai konfliktusban tüzérségi célpontok kijelölésére használja, de létezik olyan változata is, amelyet kazettás bombák ledobására alkalmaztak már az ukrán fronton.

A drón pontos megtalálási helye és körülményei egyelőre ismeretlenek, de a MÉH-telep dolgozói az eszköz felfedezése után azonnal értesítették a rendőrséget és a tűzszerészeket. A hatóságok vizsgálatot indítottak az ügyben. Az esetről először a Baza orosz telegram-csatorna számolt be, és egy fotót is közzétettek, amelyen látható, hogy az utánfutón szállítják a drónt a Pervomajszkij járás roncstelepére.

A fotón egyértelműen kivehető, hogy a csúcskategóriás katonai eszközt fémhulladékként szállították, ami felveti a kérdést, hogy vajon a romák tisztában voltak-e a drón valódi értékével.

A helyi hírek és a közösségi média felületei azonban nem csak a katonai drón megtalálásáról számoltak be, hanem egy különös esetről is, amikor egy férfi a 112-t hívta, hogy segítsenek, mert tüzel a tacskója. A rendőrség Facebook oldalára feltöltött videón jól hallható, hogy a diszpécser először alig bírja ki, hogy ne nevesse el magát, aztán komolyra vált. A férfi végül elismerte, hogy nem mondja komolyan, és a diszpécser ismételten elmagyarázta, hogy ilyen esetben nem tűzoltóra van szükség. Ez az eset is rávilágít arra, hogy a segélyhívó számokkal kapcsolatos tudatosság és a helyes használat fontossága továbbra is kiemelt figyelmet érdemel.