Rapport Richárd hivatalosan is román állampolgár lett

Rapport Richárd, a korábbi magyar ranglista-vezető és világbajnokjelölt sakkozó, 2024. március 21-én hivatalosan is megkapta a román állampolgárságot, feleségével, Rapport Jovánával együtt.

Az állampolgársági határozatot Ion-Marcel Ciolacu miniszterelnök írta alá, és a Magyar Hang számolt be róla. Rapport Richárd közel két éve költözött Romániába, miután a Magyar Sakkszövetség akkori vezetőjével, Szabó Lászlóval megromlott a kapcsolata, és már évek óta nem vállalt játékot a magyar válogatottban. A nemzetközi nagymesteri címet 14 éves korában elnyerő sakkvirtuóz a Magyar Sakkszövetségtől 2022-ben a minimálbér felét, vagyis évente egymillió forintos támogatást kapott.

A magyar színekről románra váltás mögötti egyik fő ok a megfelelő támogatás hiánya volt. Rapport édesapja szerint korábban mindössze ketten szponzorálták a fiát, és a magyar sakk állami és piaci alapú támogatása is messze elmarad a többi sportágéhoz képest. A 24.hu korábban arról írt, hogy 2021-ben, és 2022-ben Rapport Richárd egyetlen fillér szövetségi forráshoz sem jutott hozzá, és az elmúlt években mindent önerőből, saját versenydíjaiból finanszírozva kapaszkodott fel a világranglista 5. helyére.

Ebben a helyzetben Sacha Dragicnak, a Superbet nevű cég szerb származású milliárdos tulajdonosának szponzori ajánlatot fogadott el Rapport, amelynek elfogadásával az elkövetkező években a sportoló reményei szerint valós esélye lesz a világbajnoki cím elnyerésére. Az ajánlat azonban azt a kitételt is tartalmazta, hogy a jövőben román színekben ül asztalhoz Rapport Richárd – ezt a román szövetség már korábban bejelentette. Magyarországon nem talált elegendő támogatást, míg Románia kész volt akár 50 ezer eurós (20 millió forint) bánatpénzt is fizetni érte. Rapport jelenleg a 29. helyet foglalja el a világranglistán. A Magyar Sakkszövetség korábban úgy nyilatkozott, hogy Rapport a magyar sakk legnagyobb értéke volt, de a világklasszis sakkozó már évek óta nem vállalt játékot a magyar válogatottban.