Lepattant külvárostól a versailles-i kastélyig: íme a párizsi olimpia helyszínei

A 2024-es párizsi olimpia számos helyszíne már meglévő vagy ideiglenes építményekben kerül megrendezésre, a beruházások jelentős része pedig Párizs egyik legszegényebb negyedében, Seine-Saint-Denisben valósul meg, ahol a szervezők a környék felzárkóztatását is célul tűzték ki.

Párizs történetében másodszor ad otthont az olimpiai játékoknak, és a cél, hogy a 2024-es esemény számos szempontból világelső legyen, eltérve az elmúlt évtizedek pazarló olimpiaitól. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) korábbi szigorú feltételei miatt több város is visszalépett a pályázattól, így a NOB kénytelen volt felosztani a következő két játékot Párizs és Los Angeles között, amelynek eredményeként Párizs erősebb alkupozícióba került.

A fenntarthatóság jegyében a párizsi olimpia a meglévő sportlétesítmények használatával és ideiglenes helyszínekkel csökkenti a költségeket. Két új komplexum épül: a vízisportközpont és egy tollaslabda és ritmikus gimnasztika versenyekre szánt aréna, amelyeket környezetbarát módon alakítanak ki.

Az olimpiai falu Saint-Denisben épül, ahol a lakások egy részét szociális alapon adják ki a játékok után. A szervezők szerint az olimpia 150 ezer munkahelyet teremt a térségben, és a munkaórák 10 százalékát tartós munkanélküliek töltik majd be.

A versailles-i kastély udvara a lovas versenyszámok helyszínéül szolgál, míg a vívó- és taekwondo versenyeket a Grand Palaisban, a strandröplabda-meccseket pedig az Eiffel-torony közelében rendezik. Az atlétikai versenyeket a Stade de France-ban tartják, amely korábban több jelentős sporteseménynek is otthont adott.

A költségek végül meghaladhatják a tervezett összeget, de a szervezők elsősorban a szponzoroktól kapott pénzből és piaci alapon fedezik a kiadásokat. Az állami és önkormányzati hozzájárulás is jelentős, de az olimpia költségei még így is átlag alattiak maradnak.

A megnyitóünnepséget a Szajnán tervezik, ahol a sportolók hajókon vonulnak majd el a nézők előtt. A biztonsági kockázatok miatt a nézőszámot csökkentették, és a jegyeket meghívásos alapon osztják ki.

A hajléktalanok és menekültek ideiglenes lakhelyekre költöztetése miatt a szervezőket "szociális tisztogatással" vádolták meg, mivel a rászorulók távol kerülnek a segélyszervezetek központjaitól.