Áttörhette a falat a kormány, rendkívüli lépés jön az üzemanyagáraknál

A magyarországi 95-ös benzin átlagára 9 forinttal, míg a gázolajé 21 forinttal csökkent egy hét alatt, ami azt jelzi, hogy a kormány kommunikációs nyomása eredményre vezetett. Az áprilisi és februári csúcsértékekhez képest a benzin ára 20, a gázolajé pedig 45 forinttal mérséklődött.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) április dereka óta minden pénteken közzéteszi a hivatalos heti üzemanyagárakat. A KSH friss statisztikái szerint a 95-ös benzin átlagára Magyarországon 639 forint volt, ami 3,2 százalékkal, azaz 20 forinttal magasabb a régiós átlagnál, míg a dízel esetében a magyar átlagár 5 százalékkal, 15 forinttal haladta meg a régiós 613 forintos értéket.

A szomszédos országokban a benzin átlagára 633 forint volt, a magyar ár ezt 0,9 százalékkal, azaz 6 forinttal haladta meg, míg a dízel magyarországi átlagára szomszédos országok 627 forintos átlagát 0,2 százalékkal, azaz 1 forinttal múlta felül.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kezdeményezésére a kormány két hetet adott a kereskedőknek az árak csökkentésére, aminek eredményeként a benzin ára 1, a gázolajé pedig 26 forintot csökkent. A Magyar Ásványolaj Szövetség szerint az üzemanyagok régiós átlagára a benzin esetében 7, a dízel esetében 12 forinttal mérséklődött, míg a hazai kiskereskedelmi árak akár 17 forinttal is csökkenhetnek.

Orbán Viktor miniszterelnök rádióinterjúban kifejtette, hogy az üzemanyagkereskedőknek alkalmazkodniuk kell a régiós árszínvonalhoz, és a kormány nem állami kényszerrel, hanem egyezkedéssel szeretné elérni az árak csökkentését.

A regionális és a szomszédos országok üzemanyagár-adatainak összehasonlítása során fontos megkülönböztetni a két fogalmat. A Magyar Ásványolaj Szövetség a régiós árak vizsgálatakor nem veszi figyelembe Lengyelországot, Csehországot és Bulgáriát, mivel ezekben az országokban eltérő a piaci mechanizmus.

A Nemzetgazdasági Minisztérium üdvözölte az üzemanyagárak csökkenését, és a kormány a következő heti ülésén fogja újra áttekinteni az üzemanyagárak helyzetét. A MOL-csoport bejelentette, hogy 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát az összes töltőállomásán.

Az üzemanyagárakról folyó közéleti vita hosszú ideje tart. A kormány és a hazai szereplők közötti megállapodások és tárgyalások során a cél az volt, hogy az árak a régiós középmezőnybe kerüljenek.