Joe Biden elítélte az erőszakos tüntetéseket

Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házból sugárzott beszédében reagált az Egyesült Államok egyetemi kampuszain zajló, gázai háború elleni, palesztinpárti tüntetésekre, erőteljesen bírálva az erőszakos és káoszt szító résztvevőket, miközben kiemelte a békés demonstrációhoz és véleménynyilvánításhoz való jogot.

Biden elnök beszédében hangsúlyozta, hogy az erőszakos tiltakozás nem elfogadható, de a békés tiltakozás igen. Kijelentette, hogy az ilyen tüntetések két alapvető amerikai értéket tesznek próbára: a szólásszabadsághoz való jogot és a jogállamiságot, amelyeket mindkettőt fenn kell tartani.

A The Hill szerint az elnök továbbá elítélte a rongálást, a vandalizmust, a birtokháborítást és az oktatás megzavarását vagy ellehetetlenítését, hangsúlyozva, hogy ezek a cselekedetek nem tekinthetők békés tiltakozásnak, hanem törvényellenesek.

Biden elnök szintén elítélte a zsidó- és muszlimellenes kijelentéseket, kifejtve, hogy nincs helye semmilyen gyűlöletbeszédnek vagy erőszaknak, legyen az antiszemitizmus, iszlamofóbia, vagy az arab vagy palesztin amerikaiakkal szembeni diszkrimináció.

Az elnök hozzátette, hogy a véleménykülönbség alapvető fontosságú a demokráciában, de ez soha nem vezethet rendbontáshoz. Biden elnök azt is kijelentette, hogy nem tervezi a Nemzeti Gárda bevetését a tüntetők ellen, és cáfolta, hogy a tiltakozások hatására újragondolná közel-keleti politikáját.

Az elnöki beszédet megelőző napon Donald Trump, Biden republikánus riválisa, kritizálta a demokrata elnököt, amiért az nem szólalt még meg a Trump által "szégyenteljesnek" nevezett palesztinpárti tüntetések ügyében.