Méreg szivárog a talajba Pozsony mellett

Méreg szivárog egy veszélyeshulladék-tárolóból Pozsony külvárosában, amely veszélyezteti a csallóközi ivóvizet, és a helyi sajtó már a csallóközi Csernobilként emlegeti.

Pozsony egyik külső városrészében, a vereknyei tárolóban 121 ezer köbméternyi szennyező anyagot tárolnak, amely folyamatosan szivárog a környezetbe. A szennyezés nemcsak a talajt, hanem a csallóközi ivóvizet is fenyegeti. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a szlovákiai sajtó a csallóközi Csernobil kifejezéssel illeti a helyzetet.

A szivárgás megakadályozására szarkofág építését kezdték el, azonban a munkálatokat Tomas Taraba szlovák környezetvédelmi miniszter állította le azzal az indokkal, hogy ez nem jelent végleges megoldást a problémára. A miniszter szerint a munkálatok folytatása előtt egy alaposabb megoldást kell kidolgozni.

A szennyezés forrása az egykori Juraj Dimitrov Istrochem gyár, ahol műtrágyát, növényvédő és -ápoló szereket, valamint polipropilénszálakat gyártottak. A gyártás során keletkezett melléktermékeket és veszélyes hulladékokat a Duna egy kiszáradt holtágába helyezték, földdel takarták be és növényeket ültettek a tetejére. A bősi vízlépcső megépülése után azonban a talajvíz szintje megemelkedett, ami következtében a mérgek kioldódni kezdtek és elszivárogtak.

A cikkben szereplő borítókép Pozsony látképét ábrázolja illusztrációként.