A szombati választási kampány kezdete Magyarországon

Ma vette kezdetét a választási kampány Magyarországon, ahol a jelöltek és jelölőszervezetek megkezdhették az ajánlóívek gyűjtését a helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az Európai Parlament tagjainak választására.

A választópolgárok legkésőbb április 19-éig kapták meg a választásokról szóló értesítőket, és mostantól ajánlhatnak jelölteket és listákat az ajánlóíveken keresztül. A képviselő-jelöltséghez és polgármester-jelöltséghez szükséges ajánlások számát a jegyzők április 4-én határozták meg, míg a vármegyei listákhoz és a nemzetiségi választáson való induláshoz szükséges ajánlások számát a vármegyei jegyzők, illetve a Nemzeti Választási Bizottság állapította meg. Az Európai Parlament választásán induló pártoknak egységesen 20 ezer érvényes ajánlást kell összegyűjteniük.

A jelöltek és jelölő szervezetek az ajánlásokat ajánlóíveken gyűjthetik, melyeket a helyi, területi vagy a Nemzeti Választási Irodától igényelhetnek. Az ajánlóívek átadására a választási irodák április 20-án 8 órától kezdődően voltak jogosultak.

Az ajánlóíveken számos adatot fel kell tüntetni, többek között az ajánlóív sorszámát, a választás típusát, a jelölt nevét és a jelölőszervezet megnevezését. Az ajánló választópolgárnak a nevét, személyi azonosítóját és lakcímét is fel kell vezetnie, és az ajánlást személyesen kell aláírnia. Az Európai Unió magyarországi lakóhellyel rendelkező állampolgárai is szavazhatnak és ajánlhatnak listát az EP választáson, ehhez a magyar hatóságok által kiállított személyazonosító igazolvány, útlevél vagy vezetői engedély számát kell használniuk.

A jelölő szervezetek díjazhatják saját ajánlásgyűjtő aktivistáikat, de a választási eljárási törvény értelmében tilos az ajánlásért cserébe bármilyen előnyt ígérni vagy adni. Az ajánlások gyűjtése során tilos a választópolgárok zaklatása, és bizonyos helyeken – például munkahelyen, közlekedési eszközökön, oktatási és egészségügyi intézményekben – az ajánlás gyűjtése szintén tiltott. Az ajánlásokról másolatot készíteni, vagy az adatokat adatbázis építésére felhasználni szintén tilos.

Az Európai Parlament választásán induló pártok május 3-án 16 óráig gyűjthetik az ajánlásokat, míg az önkormányzati és nemzetiségi választáson induló jelölteknek május 6-án 16 óráig kell bejelenteniük indulási szándékukat. A vármegyei listát állító jelölő szervezetek május 7-én 16 óráig gyűjthetik az ajánlásokat. Az ajánlóíveket a jelölt bejelentésére nyitva álló határidőig kell átadni a választási irodának, különben bírságot szabhatnak ki.

A Political Capital és a 24.hu által készített mandátumkalkulátor segítségével a választók megpróbálhatják megjósolni az Európai Parlament magyar mandátumainak eloszlását. A kalkulátor a betáplált tippeket a hatályos jogszabályok szerint mandátumokká alakítja, így a választók játékos formában kísérletezhetnek meg az eredmények előrejelzésével. A kalkulátor a listaállítás május 3-ai határideje után frissül, ha új pártok gyűjtenek össze elegendő aláírást, vagy ha a jelenlegi pártok közül valamelyik nem. A bejutási küszöb mindkét választás esetén 5 százalék, az ez alatt teljesítő listák nem szerezhetnek mandátumot. Eredményes tippelgetést mindenkinek!