Sikeres volt a gazdasági stabilitás fenntartása

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint jelentős előrelépést tettek a feltörekvő országok jegybankjai a monetáris politika terén, és ebben Magyarország is élen jár.

Washingtonban, a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap tavaszi közgyűlésén Virág Barnabás kiemelte, hogy a jegybankok időben tett határozott lépései voltak a kulcsa a stabilitás megőrzésének az ukrajnai háború, az energiaválság és a globális inflációs hullám kezelésében. A Magyar Nemzeti Bank az egyik elsőként lépett fel ezekkel a kihívásokkal szemben, ami alapot teremtett az infláció 2023-ban történő sikeres csökkentéséhez.

A washingtoni tárgyalások során nem csak a magyar inflációcsökkentési program került szóba, hanem a folyó fizetési mérleg pozitív alakulása is, amely már tavaly többletet mutatott.

Virág Barnabás megemlítette, hogy a devizatartalékok mérete az elmúlt évben jelentősen, mintegy harmadával nőtt, meghaladva a 46 milliárd eurót. Ezenkívül rámutatott, hogy a jegybankok egyre inkább aranyban képzik a tartalékokat, és a Magyar Nemzeti Bank az egyik első volt, amely 2018-ban elkezdte növelni a magyar aranytartalékot, amely azóta harmincszorosára, 94,5 tonnára nőtt.

A jegybank alelnöke hangsúlyozta, hogy a gazdasági stabilitás fenntartásához szükség van az elért eredmények megőrzésére is. Ennek érdekében a jegybanknak a kormányzattal összefogva kell folytatnia a küzdelmet az infláció ellen, és egy nyugodt, kiszámítható, türelmes, óvatos gazdaságpolitikát kell követnie.

A washingtoni tanácskozásokon a versenyképesség is fontos téma volt, különös tekintettel arra, hogy a gazdaságok milyen gyorsan tudnak alkalmazkodni a 21. század meghatározó technológiáihoz, mint a digitalizáció és a zöld energiaforrások.