A CIB Bank vezére a hitelezés fontosságáról és a piaci trendekről beszél

A CIB Bank elnök-vezérigazgatója, Simák Pál szerint a bankoknak a hitelezési aktivitáson keresztül kellene hozzájárulniuk a gazdaság növekedéséhez, nem pedig az adóterhek növelésével. A Portfolio interjújában Simák Pál kifejtette, hogy a CIB Bank tavalyi 64 milliárd forintos nyereségét az állománynövekedés és a kamatkörnyezet pozitív hatása hajtotta, és a banknál maradt többlettőke további hitelezési lehetőséget biztosít. A bankvezető hangsúlyozta, hogy a hitelezés bővítésének nincs akadálya a bankszektorban, de a humán erőforrás és az áteresztő kapacitás korlátokat szabnak, ezért az innovációra többet fektetnek, mint tavaly.

Simák Pál elmondása szerint a bankok jelentős szerepet vállaltak a közteherviselésből az elmúlt években, és a jövőben is a hitelezési aktivitáson keresztül szeretnének hozzájárulni a gazdaság növekedéséhez. A lakáshitelezés a banki forrásköltségek alatti kamatszint mellett zajlik, és a bankvezető nem számít arra, hogy a hozamemelkedés kiváltana egy lakáshitel-kamatemelkedést a következő hónapokban. Azonban a piaci lakáshitelek átlagkamata márciusban 6,47% volt, ami nagyjából megfelel a banki ajánlatokban ma is látható szintnek, és további csökkenésre nincs nagy kilátás. Márciusban a lakáshitelek átlagos kamata 7,39 százalékról 6,90 százalékra mérséklődött, az átlagos hitelköltség mutató (THM) pedig kereken fél százalékponttal csökkent, 7,85-ről 7,35 százalékra.

A CIB Bank tavaly 9 százalékkal növelte hitelállományát, és az idei cél 4 százalékos növekedés, ami a piaci átlag felett lehet. A lakossági hitelpiac beindult, és a márciusi adatok szerint a lakáshitelek új szerződéses összege 98 milliárd forint volt, míg a személyi kölcsönöké 57 milliárd forint, ami új történelmi csúcsot jelent. A vállalati hitelezésben a támogatott hiteltermékek tavaly hangsúlyosabban jelen voltak, de idén már nem várható ezektől számottevő növekedés. A céges hitelezésben az NGM kezdeményezésére bevezetett kamatfelár nélküli forinthitelek nem váltak be, az akció első két hónapjában mindössze 47 milliárd forintnyi változó kamatozású forinthitelre kötöttek szerződést a cégek.

A bankvezető szerint egy újabb támogatott vállalati hitelprogram bevezetése egy nehéz egyensúlyi kérdés, és amíg nem stabilizálódik az infláció alacsonyabb szinten, nem érdemes kockáztatni. A CIB Bank a jutalékbevételek oldalán kompenzálhatja a kamatmarzs csökkenését. A banknál 200 milliárd forintnyi lakossági megtakarítást sikerült átirányítani állampapírba vagy befektetési alapba, amelyen keresztül jutalékbevételt realizálnak. A Generalival kötött együttműködéstől a biztosítási jutalékbevételeik közel duplázódását várják két-három éven belül.

A CIB Bank üzleti aktivitásban a piaci átlagot felülmúlva teljesített tavaly, és a lakossági hitelkalkulátorokban is az első helyek valamelyikén végeznek. A bankvezető szerint nincs mindenre jó megoldás a hitelezésben, de az agresszív árazás, a gyors átfutási idő és a digitális kiszolgálás része a tudatos növekedési stratégiának.

A magyar bankszektorban a betétállomány növekedése nem szükséges, mivel az átlagos hitel/betét arány a piacon 70 százalék, a CIB Banknál pedig 63. A bank a jövedelmüket hozzájuk utaló ügyfelek számát szeretné növelni különböző szolgáltatásokkal, miközben a pénzügyi tudatosságot is igyekszik javítani. A lakossági betéteknél nem volt igazán mozgalmas a március, de a háztartások betétállománya az elmúlt hónapokban ismét növekedésnek indult, márciusban így már 1,4%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A lekötött betétek átlagos kamatlába márciusban 6,18 százalék volt, ami az előző hónaphoz képest fél százalékpontos csökkenést jelent, míg a lakossági betétek kamatai minimálisan, 4,12 százalékról 4,15 százalékra nőttek.

Az EU-források megindulásával kapcsolatban Simák Pál bízik abban, hogy az MFB Pontokon keresztül elérhető hitelprogramok nem okoznak nagy torzító hatást a hitelpiacon.

Az ESG-stratégia kialakítása és megvalósítása sok energiát és időt vesz igénybe a CIB Banknál. Az MNB zöld ajánlása szerteágazó és adatigényes, és a bank egy 45 feladatból álló program keretében hajtja végre az ajánlásokat. Az ESG-termékek egyre nagyobb szerepet kapnak mind a hitelezésben, mind a befektetések területén.

A digitalizáció terén a CIB Bank a kisvállalati szegmensben kapott nagy fókuszt, és a lakossági oldalon a családmegelőzés és biztonsági szempontok kapnak nagyobb hangsúlyt. A bank bevezetett egy fraud monitoring szabályrendszert, és az összes funkció átkerült az új mobilapplikációra.

Simák Pál szerint a CIB Bank a hitelportfólió minőségében a piaci átlagnál jobbat ért el, és hosszú távon a piaci részesedésüket 10% fölé szeretnék növelni. A magyar lakosság banki hiteltartozása egy év alatt mérsékelt ütemben, 3,9%-kal emelkedett, és március végén 10 262 milliárd forinton állt. A személyi kölcsönök népszerűségét a még mindig elég magas kamatok sem tudták megtörni, az elmúlt hónapokban már láthatóan csökkenő kamatok pedig még tovább is növelték a keresletet. Márciusban 56,55 milliárd forint volt a személyi kölcsönök szerződéses összege, ami az eddigi legmagasabb a személyi kölcsönök történetében.