A pénzügyi szektor digitális átalakulása és a jövő kihívásai

A pénzügyi szektor digitalizációja jelentős változásokat hozott az elmúlt évtizedben, és a következő 10 évben várhatóan további jelentős átalakulások következnek. Az OTP Bank innovációs igazgatója, Fischer András az OTP Lab vezetőjeként beszélt a mesterséges intelligencia banki alkalmazásairól, a digitális munkatársakról és a generációs különbségekről a pénzügyek terén.

Az OTP Bank innovációs csapatának célja a világ legfejlettebb magyar nyelvi modelljének megalkotása, és az idei évben kiemelt figyelmet fordítanak a mesterséges intelligencia felhasználási lehetőségeinek vizsgálatára. A technológia kényelmi előnyei mellett fontos a felelősségteljes használat, az adatvédelmi, biztonsági és társadalmi hatások figyelembevétele is. A bankoláson túlmutató üzleti lehetőségek és együttműködések keresése is cél, például a fizz.hu webáruház létrehozása, amely hamarosan online áruhitelt is kínál majd. Az OTP-csoport széleskörű bankoláson túli portfólióval rendelkezik, többek között ingatlankereső portál, utazási iroda és magánegészségügyi orvoskereső honlap formájában. A cél a vezető pozíció megtartása és a kínálat szélesítése.

A digitális bankolás és fizetési lehetőségek terén a Covid-időszak alatt sokan váltottak digitális platformokra, és a felhasználók jelentős része nem tért vissza a személyes jelenlétet igénylő megoldásokhoz. Generációs különbségek ellenére az idősebbek is egyre inkább élnek az online lehetőségekkel, ugyanakkor az új típusú ügyintézési lehetőségek újfajta csalási módszereket is hoztak magukkal. A bankok biztonságos rendszereket működtetnek, de a csalók telefonhívásai és félrevezető online felületei több ügyfelet is megtévesztenek, ezért fontos a széleskörű edukáció és a biztonsági tudatosság.

A mesterséges intelligencia számos területen alkalmazható a bankszektorban, például az információs adatbázisok könnyen kereshetővé tételében, az ügyfélszolgálat automatizálásában, a marketingesek munkájának gyorsításában, valamint a csalásmegelőző rendszerekben. A low-code/no-code megoldások lehetővé teszik, hogy a felhasználók programozói ismeretek nélkül hozzanak létre applikációkat, amelyekkel hatékonyabbá és kényelmesebbé tehetik a munkájukat. Az OTP LAB automatizációval foglalkozik, és több mint 50 digitális munkatársat alkalmaznak a banki folyamatok automatizálására.

A jövő bankolását tekintve 10 év múlva a fizetés módja teljesen átalakulhat, és a bankolás decentralizáltabbá válhat. A technológiai fejlődés által generált versenyhelyzetben a nagyobb bankok maradhatnak versenyképesek, és a szolgáltatásokba beépülő bankolás, valamint a bankok számának csökkenése várható. A fizetés átalakulása mellett a bankoknak segíteniük kell az ügyfeleket a pénzügyileg tudatos döntésekben, különös tekintettel a fiatalabb generációk igényeire és a digitális csatornák használatára. Az edukáció és a könnyen használható digitális megoldások fejlesztése kulcsfontosságú az idősebb korosztály számára is.