Komoly harc dúl a hulladékért az acéliparban

Az acéliparban végbemenő átalakulások következtében a hulladék szerepe egyre fontosabbá válik, és a Boston Consulting Group (BCG) kutatása szerint 2030-ra a jelenlegi hulladéktöbblet helyett hiány alakulhat ki, ami jelentős kihívások elé állíthatja a gyártókat és a döntéshozókat egyaránt.

Az acéliparban a hulladék újrahasznosításának ösztönzése érdekében adó- és illetékcsökkentéseket javasol a BCG, amely hozzájárulhat a körforgásos gazdaság növekedéséhez és a fenntarthatósági célok eléréséhez. A vas- és acélhulladék folyamatos elérhetőségének biztosítása érdekében több ország már intézkedéseket hozott, például Indiában és az Egyesült Államokban. Az EU pedig kihagyta a vas- és acélhulladékot a Kritikus Alapanyagok Törvényéből, miközben az export volumene jelentős. A globális acél- és vashulladék-kereslet várhatóan évente 3,3 százalékkal fog nőni, míg a kínálat csak körülbelül 3 százalékkal bővül majd.

A kereslet növekedésének egyik oka, hogy az ipar a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére törekszik, aminek egyik módja a vasércbányászatot kiváltó újrahasznosítás. Az elektromos ív-alapú (EAF) acélgyártás, ahol az alapanyag az újrahasznosított acélhulladék, egyre népszerűbbé válik. Az EAF-üzemek termelési kapacitása 2030-ra 41 százalékra nőhet, ami tovább növeli az acélhulladék iránti keresletet.

A prémium minőségű acélhulladék mennyiségének csökkenése várható, ami kihívások elé állítja az autóipart és a fejlődő országok újrahasznosítási infrastruktúráját. A nemzetközi kereskedelemben is változások várhatóak, például Törökország jelentős mennyiségű vas- és acélhulladékot importál, de a belföldi kereslet növekedésével az export csökkenhet. A BCG szerint az amerikai, japán és európai export is jelentősen csökkenhet.

A bányavállalatok bekapcsolódhatnak a visszagyűjtésbe és újrahasznosításba, a gyártók hulladékudvarokat vásárolhatnak fel, és az olvasztóművek új technológiákat vehetnek be. Az alacsonyabb üvegházhatásúgáz-kibocsátású hidrogén-alapú, közvetlen csökkentett vasgyártási folyamatok iránt is növekszik az érdeklődés.

A BCG felhívja a figyelmet arra, hogy az acélélettartam valószínűleg rövidebb, mint korábban becsülték, ami több prémium hulladékot jelenthet. A kereskedelmi és politikai akadályok, valamint a magasabb energiaárak is befolyásolhatják a helyzetet. Lehetőség van arra is, hogy új technológiák jelenjenek meg, amelyek segíthetnek a prémium hulladékok egy részének kiváltásában. A BCG szerint elkerülhetetlen, hogy a hulladékpiacon hiány alakuljon ki, amire vállalati és állami szinten is fel kell készülni.