DK és a Kutyapárt közötti szócsata a közösségi médiában

A Demokratikus Koalíció (DK) hegyvidéki elnöke, Élő Norbert és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) társelnöke, Kovács Gergely közötti vita heves fordulatot vett a közösségi médiában. Mindkét fél azzal vádolja a másikat, hogy a Fidesz győzelmén dolgozik, miközben egymásra mutogatnak és hazugságokkal vádolják egymást.

Kovács Gergely nem sokkal a XII. kerületi előválasztási győzelme után találta szembe magát Élő Norberttel, aki szerinte a Fidesz győzelméért munkálkodik. Kovács szerint Élő először az MKKP kompenzációs listáján akart szerepelni, majd zsarolással fenyegetőzött, hogy a DK minden egyéni körzetben elindul a Kutyapárt ellen, ha nem indulhatnak a megbeszéltek ellenére négy körzetben. Kovács állítása szerint a DK azt is követelte, hogy a Kutyapárt ne induljon Óbudán, Újpesten és a VII. kerületben, hogy ne segítsék a fideszes győzelmet a Hegyvidéken.

Kovács Gergely szerint a DK nem tudja őket zsarolni, így a Kutyapárt minden olyan egyéni körzetben elindul, ahol a DK is, az MSZP támogatásával. A társelnök kritikát fogalmazott meg politikai ellenfeleivel szemben, mondván, hogy az elmúlt öt évben nem tettek semmit a kerületért, most pedig csak kárt akarnak okozni.

Élő Norbert válaszában cáfolta, hogy a DK lenne az akadálya annak, hogy a XII. kerület ne a Fidesz kezében maradjon. Szerinte a DK nem kötődik a Kutyapárt és Momentum közötti paktumhoz, és éppen a Kutyapárt segíti a Fidesz győzelmét azzal, hogy ellenjelölteket állít a közös ellenzéki jelöltekkel szemben. Élő Norbert szerint a DK a Fidesz legyőzésére törekszik, míg az MKKP csak az ellenzéki erőket akarja meggyengíteni. Az ellenzéki pártok közötti együttműködés hiányát is kifogásolta, kijelentve, hogy a kerületi ellenzéki pártok nem fogadják el a Kutyapárt "akinek ellenvéleménye van, az inkább ne jöjjön el a taggyűlésre" típusú mentalitását.

A DK szerint a Kutyapárt azzal veszélyezteti az ellenzéki polgármesterjelöltek győzelmét a kerületekben, hogy új polgármesterjelölteket állít, még olyan kerületekben is, ahol sikeres ellenzéki polgármesterek dolgoznak, mint az I., a III. és a VII. kerület. Gyurcsány Ferenc pártja szerint egy valóban ellenzéki pártnak nem kellene ellenzéki polgármesterekkel szemben indulnia, és arra szólították fel a Kutyapártot, hogy vonja vissza jelöltjeit a fővárosi kerületekben.

A DK és az MKKP közötti konfliktus tovább bonyolódik, hiszen a Kutyapárt bejelentette, hogy újabb, DK-s vezetésű kerületben, Erzsébetvárosban is saját polgármesterjelöltet állít Terdik Roland személyében. A VII. kerületben 2019 óta Niedermüller Péter a polgármester. Az MKKP önálló polgármesterjelöltet állít az I. kerületben (Nánásiné Abonyi Gyöngyi), ahol a párbeszédes Naszályi Márta a polgármester, a III. kerületben (Budai Sándor), ahol a DK-s Kiss László igyekszik újrázni, valamint a IV. kerületben (Nagy Dávid), ahol a jelenlegi alpolgármester, Trippon Norbert DK-s politikus az ellenzék jelöltje.

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester, akit budapesti listavezetőjének kért fel az MKKP, továbbra is számíthat a Kutyapárt támogatására, de ellenjelöltet állítottak vele szemben a DK, az MSZP, a Párbeszéd és a Jobbik IX. kerületi képviselői.

A DK ráindulással fenyegetőzik a Kutyapárttal szemben, különösen Kovács Gergely esetében, aki fölényesen nyerte meg az előválasztást a XII. kerületben, ahol Élő Norbert nem is indult. A DK kommunikációs panelje szerint a XII. kerületben nem ők lesznek a Fidesz leváltásának akadálya, hanem a Kutyapárt, miközben megerősítették, hogy Élő Norbert, aki az előválasztáson a momentumos jelöltet támogatta, indulhat az önkormányzati választáson. Az előválasztáson Kovács Gergely 3829, Visi Piroska 1276, a momentumos Farkas Csaba pedig 1161 szavazatot kapott, és az LMP-s Kendernay János, aki az előválasztáson nem indult, bejelentette, hogy visszalép Kovács javára, arra kérve a többi ellenzéki pártot, hogy tartsák tiszteletben az előválasztás eredményét. A XII. kerületet 2006 óta vezette a fideszes Pokorni Zoltán, aki nem indul újra, helyette a hegyvidéki Fidesz-csoport Fonti Krisztina jelenlegi alpolgármestert küldi harcba a kerületért.

Donáth Anna, a Momentum elnöke is megszólalt az ügyben, kijelentve, hogy az előválasztás akkor működik, ha a résztvevő pártok tiszteletben tartják az eredményét, és hogy a Kutyapárt egyéni jelöltjeivel szemben elindulni súlyos hiba, amely a Fidesz malmára hajtja a vizet. A DK erre reagálva ismételten azt hangsúlyozta, hogy a Kutyapárt "ráindulással" veszélyezteti az ellenzéki polgármesterek győzelmét, és saját korábbi ígéretével ellentétben sorra állít új polgármester-jelölteket a fővárosban.

A konfliktus újabb szintre lépett, amikor a 2019-ben az ellenzéki összefogás MSZP-s képviselőjelöltjeként önkormányzati mandátumot szerző Vincze Géza is bejelentkezett a Hegyvidék polgármesteri posztjáért a Magyar Szolidaritás Mozgalom színeiben. Vincze, aki korábban több ciklust töltött el a XII. kerületi testületben, a Nemzeti Választási Bizottság weboldala alapján a VII. és XX. kerületi lokálpatrióta szervezet támogatását is élvezi. Kovács Gergely szerint Vincze "közben fideszes lett, és mindent megszavazott Pokorni Zoltánéknak".

Június 9-én így a hegyvidéki lakosok Kovács Gergely és Fonti Krisztina, a Fidesz–KDNP XII. kerületi alpolgármestere közül választhatják ki, hogy ki vezesse a következő öt évben a kerületet.