Maxwell Azzarello tragédiája

Meghalt Maxwell Azzarello, a 37 éves férfi, aki Donald Trump tárgyalása alatt felgyújtotta magát egy bíróság előtti parkban. A BBC szerint a férfi pénteken szenvedett súlyos égési sérüléseket, és válságos állapotban került kórházba, ahol később elhunyt. A Sky News információi szerint Azzarello halálát helyi idő szerint szombaton kora reggel állapították meg, de a halál pontos időpontját nem közölték. Kórházba érkezése után nem sokkal halottnak nyilvánították.

A tragikus esemény pénteken történt, amikor Azzarello hordágyon került kórházba, testén súlyos égési sérülésekkel. A New York-i rendőrség nyomozást indított az eset kapcsán, de egyelőre nem állapították meg az indítékát. Egy szemtanú beszámolója szerint a férfi az egész héten a bíróság környékén tartózkodott. A Sky News szerint Azzarello, aki Floridából származott, szórólapokat dobált a levegőbe, és leöntötte magát folyadékkal, mielőtt felgyújtotta volna magát a Collect Pond parkban, ahol a korábbi elnök hívei és ellenfelei gyűltek össze.

A közösségi médiában megosztott videón látható, amint Maxwell Azzarello a hátán fekszik a járdán a bíróság épülete előtt, miközben testének alsó része lángokban áll. Rendőrök és civilek is a segítségére siettek, kabátokkal valamint tűzoltó készülékekkel próbálták eloltani a lángokat. A hatóságok szerint négy rendőr könnyebb sérüléseket szenvedett a tűznek való kitettség miatt, míg egy bírósági tisztviselő is könnyebben megsérült.

Joseph Kenny, a New York-i rendőrség nyomozója elmondta, hogy a férfi által szétdobált szórólapokon propaganda volt olvasható, amelyek egy piramisjátékkal, és azzal a ténnyel kapcsolatban tartalmaztak információkat, hogy néhány helyi oktatási intézmény a maffia fedőszervezete. A rendőrség tájékoztatása szerint Azzarello a múlt héten érkezett Floridából New Yorkba, családja nem tudta, hogy hová utazott, és a szórólapokon különféle összeesküvés-elméletek voltak olvashatóak.

Donald Trump és csapata péntek délután közleményt adtak ki, amelyben részvétüket fejezték ki a gyújtogatás után. Trump az eset idején a tárgyalóteremben volt, nem sokkal később elhagyta a bíróság épületét. A volt elnök elleni vád szerint törvénybe ütköző módon kampányköltségként tüntetett fel a 2016-os választási kampánya idején egy nagyobb összegű kifizetést, amelyet többek között egy korábbi pornószínésznőnek szántak annak fejében, hogy ne beszéljen a nyilvánosság előtt arról, hogy a 2000-es évek elején ismerte az akkor üzletemberként tevékenykedő Donald Trumpot. A tárgyalás akár két hónapig is tarthat, amíg meghozzák az elsőfokú ítéletet.