Oroszországban ukrán ügynököt lőttek le

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tisztjei megöltek egy ukrán szabotőrt, aki egy üzemanyag-terminál felrobbantását tervezte a Leningrádi területen, a Guardian szerint.

Az FSZB tájékoztatása alapján a férfi orosz állampolgárságú volt, és az ukrán katonai hírszerzés toborzotta be. A gyanúsított márciusban lépett be Oroszország területére Litvániából. A Meduza információi szerint először Moszkva közelében próbálták meg őrizetbe venni, amikor robbanóeszközöket szállított egy rejtekhelyről, de akkor még sikerült elmenekülnie.

A leningrádi régióban, a Toszenszkij kerületben található üzemanyagtelep elleni támadást tervezte végrehajtani, amikor az FSZB munkatársai végül utolérték. Az őrizetbe vétel során a férfi fegyvert rántott egy biztonsági őrre, ezért agyonlőtték.

A férfi autójában találtak egy Sztecskin típusú pisztolyt, vadászpuskát, gránátokat, bombaalkatrészeket, különböző dokumentumokat és egy mobiltelefont. A mobiltelefonon talált levelezésből az orosz hatóságok arra következtettek, hogy „ukrán terroristák” további támadásokat terveznek, többek között „ortodox templomok ellen és olyan helyeken, ahol orosz emberek tartózkodnak”.