Oroszországi és indiai események a világpolitikában

Oroszországban egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant a Sztavropoli területén, míg Indiában a hosszú távú gazdasági növekedés és a szegények támogatása jelenti a kormányzati stratégia kulcsát.

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép balesetet szenvedett Oroszország Sztavropoli területén. Az orosz védelmi minisztérium a balesetet technikai problémának tulajdonítja, azonban az ukrán légierő parancsnoka, Mikola Olescsuk szerint ők lőtték le az orosz gépet. Az ukrán légvédelmi elhárító egységei és a katonai hírszerzés együttműködésével első alkalommal semmisítettek meg egy ilyen típusú repülőgépet, amelyet az oroszok békés ukrán városok elleni támadásokra használtak. A gép négy pilótája katapultált, egyikük azonban még mindig eltűntnek számít. Az incidensről készült videón látható, hogy a nehézbombázó találatot kapott, és nem csupán műszaki hiba történt.

Eközben Vjacseszlav Gladkov, Belgorod kormányzója szerint az ukrán határrégió felett 25 légieszközt semmisítettek meg, és néhány épület is megrongálódott.

Indiában a választási folyamat már elkezdődött, és június elsejéig tart. A hivatalos eredményeket június negyedikén hozzák nyilvánosságra. A Narendra Modi vezette kormány a jóléti költségvetést 2014 óta megduplázta, és jelenleg körülbelül 813 millió ember részesül valamilyen formában segélyben. A szakértők szerint azonban ez önmagában nem elegendő, és a gazdasági növekedés felgyorsítására van szükség.

A választásokon a legnagyobb esélyesnek Modi és a Bháratíja Dzsanatá Párt (BJP) számít. A BJP a legutóbbi választáson 303 parlamenti ülést szerzett, a koalíció pedig összesen 352-t. Modi a kampány során optimista volt, és a koalíció számára 400 mandátum feletti eredményt jósolt.

Az ellenzék nagykoalíciót hozott létre az Indiai Nemzeti Kongresszus vezetésével, de az elemzők és közvélemény-kutatások szerint kevés esélyük van a hatalomátvételre. Modi a segélyprogramok révén jelentős támogatottságot szerzett, és a segélycsomagokra került fényképe is hozzájárulhat a népszerűségéhez.

Ramachandra Byrappa, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója szerint Modi a tartományok versenyképességének növelésére ösztönzi az országot, és a GDP-t 2025-re 5 ezermilliárd dollárra szeretné növelni. Azonban a fiatalok magas munkanélküliségi rátája aggodalomra ad okot.