A Dortmund meglepetést okozott a PSG ellen a Bajnokok Ligája elődöntőjében

A Borussia Dortmund 1–0-ra legyőzte a Paris Saint-Germaint a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén, ezzel meglepetést okozva a futballvilágban. A német csapat kihasználta az első adódó helyzetét, míg a francia bajnok számos ziccere kimaradt.

A két csapat idénybeli harmadik meccsén a harmadikféle kimenetel született, hiszen az előző találkozókon egyszer sem tudott győzni a Dortmund. Az előzetesen esélyesebbnek vélt PSG a csoportkörben hazai pályán nyert, Dortmundban pedig döntetlent ért el. A párizsiak a hétvégén pihentethették kulcsjátékosait, míg a Dortmund a német bajnokságban csúfos vereséget szenvedett az RB Leipzig ellen. A BVB-nek ez volt a nyolcadik összecsapása a PSG-vel, és ebből csupán egyet tudott megnyerni korábban.

A mérkőzés első kaput eltaláló próbálkozása a Borussiának jött össze, Gianluigi Donnarumma védte Marcel Sabitzer lövését. A játék kiegyenlítődött, de a PSG gyors kontrákat próbált vezetni, amelyek azonban nem hoztak eredményt. A Dortmund a védekezésre helyezte a hangsúlyt, és a PSG sebességfölényére épített támadásai nem jöttek össze.

A 36. percben a Dortmund megszerezte a vezetést Niclas Füllkrug találatával, aki a leshatáron meglépve és Donnarumma bizonytalanságát kihasználva talált a kapuba. A PSG-nek a szünetben Luis Enrique vezetőedzőnek kellett valahogy felrázni a csapatot, hiszen az első félidőt kaput eltaláló lövés nélkül hozták le.

A második félidőben a PSG megtalálta a gázpedált, és több helyzetet is kialakított, de a Dortmund hősiesen védekezett. Mbappé és Hakimi kapufát lőtt, Fabian Ruiz pedig fejjel nem találta el a kaput. A Dortmund kontratámadásai veszélyesebbek lettek, és több gólszerzési lehetőségük is adódott, de ezeket nem tudták értékesíteni. A mérkőzés egyik legjobbja Jadon Sancho volt, aki 12 sikeres cselt mutatott be, 2008 óta ez a legtöbb egy játékostól egy BL-elődöntőben.

A meccs végére a PSG kitámadott, de a Dortmund védelme önfeláldozóan tartotta a frontot, és a hazaiak megnyerték a meccset. A párharc visszavágóját jövő héten kedden rendezik Párizsban, ahol a Dortmund 1-0-s előnyből várhatja a folytatást.

A győzelemmel a Dortmund biztosította jövő évi részvételét a BL-ben, mivel a Bundesliga ötödik helyén áll, behozhatatlan előnnyel a hatodik Frankfurt előtt, így az olasz mellett a német bajnokság is 5 csapatot küldhet jövőre a Bajnokok Ligájába az UEFA-koefficiensek alapján.

A másik BL-elődöntő első meccsén a Bayern és a Real Madrid Münchenben játszott 2-2-es döntetlent, a visszavágókat jövő héten, kedden és szerdán rendezik.

Edin Terzic, a Borussia Dortmund vezetőedzője megérdemelt sikerről beszélt, és kiemelte, hogy csapata akár több gólt is szerezhett volna. A Dortmund már 11 meccs óta veretlen hazai pályán a BL-ben, ez története leghosszabb ilyen sorozata. A sárga-feketék az 50. BL-mérkőzésükön nem kaptak gólt, a Bayern München után második német együttesként érték el ezt a számot. A francia bajnokcsapat Luis Enrique irányítása alatt először kapott ki szerzett gól nélkül, ez volt a tréner 48. tétmérkőzése a kispadon.

LABDARÚGÁS
BAJNOKOK LIGÁJA, ELŐDÖNTŐ
Borussia Dortmund (német)–Paris Saint-Germain (francia) 1–0 (1–0)
Dortmund, 83 ezer néző. Vezette: Anthony Taylor Gól: Füllkrug (36.)
BVB: Kobel – Ryerson (Wolf 87.), Hummels, Schlotterbeck, Maatsen – Can, Sabitzer – Adeyemi (Reus 83.), Brandt (F. Nmecha 87.), Sancho – Füllkrug (Moukoko 91.). Vezetőedző: Edin Terzic
PSG: Donnarumma – Hakimi, Marquinhos, L. Hernandez (Beraldo 42.), Mendes – Zaire-Emery, Vitinha, F. Ruíz – Dembélé, Mbapé, Barcola (Kolo Muani 65.). Vezetőedző: Luis Enrique