Orbán Viktor a svájci államfővel tárgyalt

Magyarország EU-elnökségéről, az ukrajnai és a közel-keleti háborús konfliktusokról, valamint a svájci-magyar gazdasági együttműködésről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Viola Amherddel, a Svájci Államszövetség elnökével.

A Karmelita kolostorban pénteken lezajlott megbeszélésen Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerint Svájc kifejezte, hogy örömmel tekint az uniós magyar soros elnökség elé és kész a legszorosabb együttműködésre a fél éves közös munka során. A tárgyaláson gazdasági kérdések is terítékre kerültek, emellett a világban egyre súlyosabbá váló háborús konfliktusok ügyét is áttekintették.

Orbán Viktor és Viola Amherd egyetértettek abban, hogy az izraeli-palesztin feszültséget hűteni kell, és a deeszkaláció érdekében kell dolgozni. A svájci elnök az ukrajnai háború kapcsán bemutatta a júniusban Svájcban megtartandó békekonferenciával kapcsolatos elképzeléseit. A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Magyarország minden békekezdeményezést támogat, de felhívta a figyelmet arra, hogy a béketárgyalásokat azonnali tűzszünetnek kell megelőznie.

Sulyok Tamás köztársasági elnök a svájci államfővel tartott megbeszélésén kiemelte, hogy a nemzeti szuverenitás Svájcnak és Magyarországnak egyformán fontos, sarkalatos kérdés. A megbeszélésen négy tematikus prioritásban is egyetértettek, így a fenntartható béke megteremtése, a polgári lakosság védelme, az Egyesült Nemzetek Szervezete Biztonsági Tanácsa (ENSZ BT) hatékonyságának növelése és az éghajlati biztonság kezelése kérdésében.

Sulyok Tamás emlékeztetett arra, hogy a Svájci Államközösség elnökét 13 év után köszönthetjük újra Budapesten hivatalos látogatáson. A köztársasági elnök fontos kapcsolódási pontnak nevezte Svájccal a békepolitikát és kiemelte, hogy Magyarország aggódik a közel-keleti helyzet miatt, amely az eszkaláció veszélyét hordozza magában. Egyetértettek abban, hogy az orosz-ukrán háború lezárása egyformán fontos a világpolitika minden szereplője számára.

A gazdasági kapcsolatokról Sulyok Tamás elmondta, hogy az elmúlt években a svájci vállalatok az egyik legaktívabb magyarországi befektetői csoporttá váltak, az itt működő svájci cégek folyamatosan bővítik tevékenységüket. Viola Amherd hozzátette, hogy a gazdaság területét érintve megbízható és előre látható keretfeltételek fontosságáról beszéltek, mivel Svájc Magyarországon az egyik legnagyobb beruházó, 900 vállalatuk 29 ezer munkahelyet teremtett.

A svájci elnök kiemelte, hogy Svájcot és az Európai Uniót (EU) a lényeges kérdésekben azonos értékek és érdekek kötik össze, továbbá Svájc az EU negyedik legnagyobb kereskedelmi partnere és harmadik legnagyobb beruházója. A kapcsolatok erősítése érdekében márciusban a Svájc és az EU közötti kapcsolatok új fázisba léptek, és tárgyalások kezdődtek a svájci vállalatok akadálytalan hozzáféréséről az unió belső piacához, a fogyasztók védelméről, a munkaerőpiac-orientált bevándorlásról, a bérek védelméről, valamint az egészségi kockázatok közös leküzdéséről.

Viola Amherd a békekonferenciával kapcsolatos kérdésre válaszolva elmondta, hogy az előkészületi munkák gőzerővel folynak, a meghívásokat a következő napokban küldik ki. Az eseményt egy első lépésnek szánják a párbeszéd és a békefolyamat elindításában.

A migrációs nyomásra vonatkozó kérdésre Viola Amherd azt mondta, ez Svájcot is érinti, az országban ugyanis nagyon magas a külföldiek aránya. Ezért sokat fektetnek az integrációba, hogy a külföldieket jól be tudják vonni az ország életébe.