A kórházakban is megjelennek a revizorok, az orvosokat és a betegeket is ellenőrzik

A közeljövőben legalább kétfős mobil ellenőri csoportok érkezhetnek a magyar kórházakba, hogy ellenőrizzék az egészségügyi dolgozók és a betegek jelenlétét.

A Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkárának, Takács Péternek utasítására, és a helyettes államtitkár, Lengyel László egy éve tett bejelentése alapján, létrehozott ellenőrzések célja, hogy meggyőződjenek arról, az orvosok és szakdolgozók a munkaidőben ténylegesen az egészségügyi intézményekben tartózkodnak-e, és nem a magánszektorban maszekolnak. Az ellenőrzések a betegekre is kiterjednek majd, náluk azt vizsgálják, hogy valóban „az állami finanszírozásnak megfelelően vannak-e az intézményekben elhelyezve”.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) vezetője által kiadott levél szerint az Egészségügyi Ellenőrzésfelügyeleti Szolgálat Főosztálya idén folyamatosan ellenőrzi az egészségügyi dolgozók és betegek jelenlétét.

A Válasz Online információi alapján a mobil ellenőri egységek a hét bármely napján, akár munkaszüneti napokon is, és a nap bármely órájában megjelenhetnek az egészségügyi intézmények bármely részlegén. Jogosultak a személyzet igazoltatására, az egészségügyi dokumentációba való betekintésre és annak másolására.

A lap kiemelte, hogy meglepő és aggályos, hogy a betegek jelenlétét is ellenőrzik, mivel az OKFŐ nem áll közvetlen kapcsolatban a biztosítottakkal. Felmerült, hogy az egészségbiztosító embereit vagy a rendőrséget is bevonhatják a vizsgálatba, és ők kérik el a betegek személyi okmányait.

Egyes egészségügyi intézmények már előkészületeket tettek, és aláíratásra került a dolgozókkal, hogy elfogadják a váratlan ellenőrzés lehetőségét, nem állnak ellen, és értesítik a vezetőséget, ha az ellenőrök megérkeznek.

A kórházak finanszírozása is szerepet játszhat az ellenőrzések hátterében, mivel a finanszírozás feltétele, hogy a betegek az előírt időt az intézményben töltsék el. A modern orvosi eljárások miatt gyakran előfordul, hogy a betegeket hamarabb hazaengedik, miközben a dokumentációban még bent szerepelnek. Az OKFŐ levele kitér arra is, hogy a foglalkoztatói szabályokat megsértő egészségügyieknek fel kell készülniük a hátrányos jogkövetkezményekre.

Takács Péter és Lengyel László, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára is beszélt arról, hogy tudomásuk van róla, hogy az állami egészségügyi dolgozók munkaidőben a magánszektorban maszekolnak. Már tavaly bejelentették, hogy ennek kiszűrésére elektronikus munkaidő-nyilvántartást vezetnek be a kórházakban és a szakrendelőkben, és 2023 év végéig minden állami intézményben bevezetik a blokkolóórákat, bár állítólag ez nem mindenhol történt meg.

A Belügyminisztérium és az Országos Kórházi Főigazgatóság megkeresésre még nem válaszolt, de amint reagálnak, a cikk frissítésre kerül.