Úgy tűnik, most Izrael csapott oda Iránnak, a világ azt figyeli, behúzzák-e a kéziféket

Amerikai névtelen források szerint Izrael hajtott végre korlátozott csapást Iránban, míg Izrael hivatalosan nem ismerte el a támadást, de miniszteri szinten utalásokat tettek rá. Irán három drón lelövéséről számolt be, és próbálta kicsinyíteni a történtek jelentőségét. A nemzetközi sajtóban még mindig kérdések sorjáznak arról, mi történt a hajnali órákban az iráni Iszfahán városa körül.

Az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken nem kommentálta a pénteki híreket, csupán annyit mondott, hogy az Egyesült Államoknak nincs köze a támadáshoz. Elemzők szerint a támadás Izrael megtorló csapása lehetett a múlt szombati iráni rakéta- és dróntámadásra, amelyet figyelmeztetésnek szántak, de nem zárják ki további akciók lehetőségét sem. A Reuters szerint a támadás korlátozott és gondosan kiszámított volt, hogy ne fokozza egy nagyobb háború esélyét.

Irán egy korábbi, Damaszkuszban végrehajtott izraeli légicsapást torolt meg, amelyben a Forradalmi Gárda "Kudsz" nevű elitalakulatának hét tisztje vesztette életét. A támadás ellenére Irán nem tervez azonnali megtorlást, és a nemzetközi szereplők az eszkaláció elkerülésére szólítottak fel.

Az amerikai elnök, Joe Biden arra intette Netanjahut, hogy elégedjen meg a győzelemmel, és leszögezte, hogy az USA nem vesz részt egy Irán elleni támadásban. Az Európai Unió új szankciókat ígért az iráni drón- és rakétagyártók ellen, és napirenden van a Forradalmi Gárda terrorszervezetnek való minősítése is.

Névtelen amerikai tisztviselők szerint egy korlátozott mértékű izraeli támadás érte Iszfahán környékét, ahol több katonai és nukleáris létesítmény is található. Az iráni kommunikáció szerint a légvédelem működésbe lépett, de csak három drónról számoltak be, és tagadták, hogy rakéták is lettek volna a támadásban. Az iráni vezetés igyekszik kvázi győzelemként eladni az eseményeket, miközben az iráni média jelentéktelen kis drónok képeit sugározta.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) megerősítette, nem tudnak sérülésről Irán nukleáris helyszínein. A cenzúra és a megbízható helyi hírforrások hiánya miatt az iráni események bemutatása körülményes. Antony Blinken hangsúlyozta, hogy a G7 elkötelezett Izrael biztonsága mellett, de az eszkaláció elkerülése mellett is.

Izraeli források szerint a támadás az iráni légierő iszfaháni eszközeit érte, amelyek egy nukleáris létesítmény szomszédságában vannak. A támadás üzenet volt Iránnak, hogy világos legyen, mennyire sebezhetőek a nukleáris létesítményei. Az izraeli parlament egyik képviselője, Revital "Tally" Gotliv, és a nemzetbiztonsági miniszter, Itamar Ben Gvir is reagáltak a történtekre, utóbbi közvetve elismerve Izrael felelősségét.

A nemzetközi közvélemény attól tart, hogy a konfliktus regionális háborúvá dagadhat. A BBC szerint pénteken is volt Iránon kívüli eleme a támadásoknak, és több elemző felhívta a figyelmet arra, hogy a közvetlen csapásmérések veszélyes precedenst teremthetnek.