Harvey Weinstein ügyének újratárgyalása

Harvey Weinstein egykori hollywoodi producer ügyét újratárgyalják New Yorkban, miután az állam legfelsőbb bírósága hatályon kívül helyezte a 2020-ban nemi erőszakért hozott ítéletét.

A 72 éves filmproducer, aki jelenleg 23 éves börtönbüntetését tölti egy New York állambeli börtönben, egy manhattani kórházba került átszállításra. Weinstein kerekesszékben és fekete öltönyben jelent meg a bíróságon, több mint négy évvel azután, hogy elítélését a MeToo mozgalom mérföldkövének nevezték.

Nicole Blumberg ügyész kijelentette, hogy a magatartásban semmi nem volt konszenzusos, és hisznek az ügyben, amelyet újra tárgyalni fognak. Weinstein ügyvédje, Arthur Aidala nem emelt kifogást ügyfele előzetes letartóztatása ellen, és megjegyezte, hogy bíznak a bírósági tárgyalás sikerében.

2020 februárjában Harvey Weinstein-t elítélték Miriam Haley egykori produkciós asszisztens szexuális bántalmazása és Jessica Mann színésznő megerőszakolása miatt. Az ítélet elsőfokú szexuális erőszak és harmadfokú nemi erőszak vádját tartalmazta, de más vádak alól felmentették.

A New York-i Fellebbviteli Bíróság szerint James Burke bíró kritikus hibát követett el a tárgyaláson, amikor engedélyezte, hogy három nő tanúskodjon Weinstein állítólagos szexuális zaklatásairól, amelyek nem voltak részei a büntetőjogi vádaknak. Weinstein-t Kaliforniában egy másik nemi erőszakkal kapcsolatos perben 16 évre ítélték, és a két büntetést nem lehet egyidejűleg letölteni. A Miramax filmstúdió társalapítójaként Weinstein olyan sikerfilmeket jegyzett, mint a „Szerelmes Shakespeare” és a „Ponyvaregény”, de saját névadó filmstúdiója 2018 márciusában csődöt jelentett.