190 milliárdos veszteség az MVM Csoportnál

Az MVM Csoport 2022-ben 190 milliárd forintos veszteséget szenvedett el, ami jelentős visszaesés a korábbi évek nyereségéhez képest.

2022-ben az MVM Csoport 190 milliárd forintos veszteséget könyvelt el, szemben az előző évek 79, illetve 281 milliárd forintos nyereségével – számolt be a Hvg.hu a Népszava információi alapján. A veszteség különösen szembetűnő, tekintettel arra, hogy az MVM honlapján közzétett adatok szerint az adózott eredmény 369 milliárd forintra nőtt, ami rekordnak számít.

A csoport állami támogatása is jelentősen megemelkedett: a rezsivédelmi alapból az előző évi 516 milliárd forint után tavaly 1002 milliárd forintot kaptak. Emellett az MVM Csoport 309 milliárd forintos osztalékelőleget fizetett be a költségvetésbe novemberben.

Januárban Jávor Benedek által perelt ki szerződés igazolja, hogy az MVM Csoport egy 100 milliárd forintos gördülőhitel-megállapodást kötött az ICBC egyik osztrák leányvállalatával. A szerződés alapján felmerült a gyanú, hogy a kínai felügyelet alatt álló bank közvetetten pénzt juttat a magyar költségvetésbe.

Az MVM Csoport adózás utáni eredménye akkoriban 209 milliárd forint volt, ami éppen 100 milliárddal kevesebb, mint amennyit osztalékelőlegként befizettek, és ugyanez az összeg került lehívásra a keretszerződés szerint napokkal később. A vállalatcsoport ezzel kapcsolatos feltételezéseket tagadta.

A korábbi hírek szerint az említett összegre a Budapest Airport megvásárlásához lehetett volna szükség az állami tulajdonosnak. A repülőtér tulajdonosváltása azonban azóta sem történt meg, bár a vásárlásra kiszemelt Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-t az állam feltőkésítette.