Az Integritás Hatóság nem képes betölteni a szerepét

Az Integritás Hatóság (IH) nem tudja ellátni a feladatát, amiért létrehozták, nevezetesen az uniós pénzügyi támogatások szabálytalan felhasználásának feltárását, megelőzését és kivizsgálását – jelentette ki Biró Ferenc a Népszava szerint.

A szervezet elnöke csütörtökön Brüsszelben mutatta be az IH éves jelentését, ahol kifejtette, hogy a hatóság nem rendelkezik a hatékony működéshez szükséges eszközökkel és hatáskörökkel, különösen a magas szintű korrupció leleplezésére. E hiányosságok pótlására javaslatokat is tettek a törvényalkotó felé, amelyek többek között magukban foglalnák a vizsgálataik után kiadott ajánlásaik kötelező érvényűvé tételét és a releváns adatbázisokhoz való hozzáférést. Biró Ferenc hozzátette, hogy a hatóság ennek ellenére is elérte már komoly eredményeket, példaként említve egy projekt költségeinek felére történő csökkentését a vizsgálatuk nyomán.

Az IH már márciusban is jogkörei bővítését kérte, és panaszkodott az állami szervezetekkel való együttműködés akadozására. Az Európai Bizottság nyomására létrehozott Integritás Hatóság hatáskörének növelése az egyik feltétele annak, hogy Magyarország hozzáférjen a ma még zárolt uniós támogatásokhoz. Biró Ferenc egy ezzel kapcsolatos kérdésre elmondta, hogy az IH azonos információkat oszt meg a kormánnyal és Brüsszellel, „de ha külön megkérdeznek, akkor válaszolunk”.

Az IH létrehozása az uniós források részleges blokkolásának egyik feltétele volt. Biró Ferenc szerint a hatóság akkor lesz igazán hatékony, ha a magyar hatóságok minden elvárást teljesítenek. Az elnök célja, hogy elősegítse a kultúraváltást, amelyben az elszámoltathatóság és a transzparencia természetessé válik, és ne legyen szándék a szabálytalanságok elkövetésére. Szerinte a hatóságra akkor is szükség lesz, ha Magyarország teljesíti a pénzek feloldásához kötött valamennyi feltételt. „Szeretnénk hozzájárulni a kultúraváltáshoz, hogy természetes legyen az elszámoltathatóság és a transzparencia, és még szándék se legyen szabálytalanságok elkövetésére.”