Fiatalok mobilitása: Új javaslat az EU és Nagy-Britannia között

A The Guardian értesülései szerint Brüsszel egy új javaslatot dolgozott ki, amely lehetővé tenné a 18-30 éves korosztály számára, hogy a Brexit előtti időkhöz hasonlóan újra szabadabban mozoghassanak az Európai Unió és Nagy-Britannia között.

A tervezet értelmében a fiatalok vízummentességet élvezhetnének, ami elősegítené, hogy tanuljanak, dolgozzanak vagy kutatási programokban vegyenek részt egymás országaiban. A javaslat célja, hogy az Egyesült Királyság ne csak kétoldalú megállapodások révén, hanem egy átfogó uniós együttműködés keretében is támogassa a fiatalok mobilitását. A 18 és 30 év közötti uniós és brit állampolgárok legfeljebb négy évig tartózkodhatnának a célországban, ha a megállapodást jóváhagyják. A tárgyalások megkezdéséről a májusban ülésező Európai Tanács vezetőinek kell dönteniük.

Az új rendszer lehetőséget teremtene arra, hogy a fiatalok milliói érkezzenek az Egyesült Királyságba, amely segíthetne a Brexit következtében keletkezett hiányok pótlásában, különösen a vendéglátás és az egyetemek területén. Emellett elősegíthetné az EU és az Egyesült Királyság egyetemeinek kutatói együttműködését, különösen a Horizon tudományos kutatási programban részt vevők esetében.

A javaslat ellenére azonban mindkét oldalon felmerülhetnek ellenérzések. Egyes brit brexit-pártiak attól tarthatnak, hogy az uniós fiatalok eláraszthatják az országot és veszélyeztethetik a helyi munkaerőpiacot. Az EU részéről pedig felvetődhet a gyanú, hogy Nagy-Britannia továbbra is igyekszik kihasználni az unió előnyeit anélkül, hogy részt vállalna a közös költségekben.