Izraeli légicsapások a Hamász és Hezbollah ellen

A héten az izraeli hadsereg és a Shin Bet bejelentése alapján egy légicsapásban meghalt a Hamász belbiztonsági részlegének vezetője, Juszef Shabat. A támadás a Gázai övezetben, Beit Hanún városában történt, ahol Shabat a szervezet katonai ágának, a Beit Hanoun-i zászlóalj hírszerzési részlegének volt a parancsnoka. A hadsereg és a Shin Bet szerint ez az esemény jelentősen befolyásolja a Hamász hírszerzési tevékenységét.

Az IDF az elmúlt 24 órában intenzíven folytatta a Gázai övezetben lévő célpontok elleni támadásokat, több tucat fegyverest kiiktatva és legalább egy aknavetőt megsemmisítve. A szombati iráni támadásra válaszul Izrael fokozta a Teherán által támogatott szervezetek vezetőinek célba vételét, és a közelmúltban a Hezbollah két magas rangú tisztjét is megölte. A kedd óta tartó akciók során a Hezbollah már legalább négy vezetőjét vesztette el.

Az események hatására Teherán az országon kívül is cselekedett, ezért elkezdte kimenekíteni a Hezbollah és az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) magas rangú vezetőit Szíriából. Irán katonái azért tartózkodnak a térségben, mivel a 2011-ben kirobbant szíriai polgárháborúban a kormányerők csapatai oldalán avatkoztak be. A mostani húzással viszont a szíriai kormány csapatai egy fontos támasztékukat veszíthetik el. Biztonsági szakemberektől származó jelentések szerint a parancsnokok most titkos helyre távoznak, így nehezebbé válik az IDF számára a további cselekedet. Jeruzsálem szövetségesei nyomást helyeznek Izraelre, hogy csak olyan választ adjon Iránnak, amellyel nem eszkalálja a háborút.

Iránban tartanak Izrael megtorlásától, ezért folyamatosan intézkedéseket hoznak egy esetleges támadás elhárításától. A perzsa hatalom szombat éjjel indított nagyszabású drón- és rakétatámadást a zsidó állam területe ellen, ám mindössze csekély kárt tudtak okozni. Jeruzsálem azóta bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül a példátlan esetet, de egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen lépésekre készülnek az Izraeli Védelmi Erők (IDF). Egyes vélekedések szerint az ellentámadás már meg is indult, mégpedig a különböző Irán támogatta szervezetek elleni csapásokkal. Egyes hangok szerint a zsidó országnak nem is kellene visszacsapnia Iránra, mivel már azzal győztek, hogy teljesen megsemmisítették a támadó fegyvereket.

A hétvégi iráni rakéta- és dróntámadások után felsejlett egy Irán és Izrael közötti háború rémképe. Az iráni társadalom mély politikai apátiába süllyedt, amit jelez a márciusi parlamenti választásokon való rekordalacsony részvétel. A keményvonalasok egyre fontosabb pozíciókat szereznek a politikában, és a rezsim a konszolidáció helyett a lakossággal és a külfölddel való konfrontációt választja. A mélyben azonban forrnak az indulatok az iráni vezetéssel szemben, amely jogosan tart attól, hogy egy Izraellel való háború újra fellobbanthatja az elégedetlenség szikráit.

A hétvégi támadás után teheráni házak falain olyan feliratok jelentek meg, mint hogy „Izrael, rombold le a legfőbb vezető házát!”, vagy „Csapj le rájuk, az irániak mögötted állnak!”. Néhány graffiti természetesen nem tekinthető reprezentatív közvélemény-kutatásnak, mindenesetre Teherán utcáin már megnőtt a rendőri jelenlét, ami mutatja, hogy a rezsim nemcsak katonailag, hanem társadalmilag is kockázatosnak tekint egy háborús eszkalációt.