Hat új magyar televíziós produkció kap támogatást

A Nemzeti Filmintézet bejelentette, hogy hat magyar televíziós alkotás kapott támogatást, amelyek között rövidfilm, dokumentumfilm és egy tévéfilm is található, utóbbi Anton Csehov "Ványa bácsi" című színművének adaptációja lesz.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) csütörtöki közleménye alapján a televízió és streaming szolgáltatásokra készülő filmek gyártását támogatják, amelyre 2020 januárja óta pályázati úton lehet igényt benyújtani. Az NFI célja, hogy a mozifilmek mellett minőségi televíziós produkciók is szülessenek, amelyek kulturális értéket képviselnek és különleges élményt nyújtanak a nézőknek. A Televíziós Döntőbizottság most egy tévéfilm, egy rövidfilm és négy dokumentumfilm- és ismeretterjesztő-sorozat gyártását támogatja.

A legnagyobb figyelmet Csehov "Ványa bácsi" című művének televíziós adaptációja kapja, amelyet Helmeczy Dorottya és Kálomista Gábor producerek vezetésével készítenek. A fekete komédiai elemekkel átszőtt tévéfilm a Megafilm Service és az MTVA koprodukciójában jön létre, Fazekas Péter rendezésében, Somogyi György és Kun-Béres Anikó forgatókönyvével. A forgatás nyáron kezdődik, a bemutatót a következő év januárjára tervezik, a főszerepekben pedig többek között Görög László, Szervét Tibor és Szabó Győző láthatók majd.

Vas Marianna, a DocNomads képzés diplomása, "Mirhó" című rövidfilmjével két gyermek nyári élményeit viszi vászonra, amelyben a vágy, a félelem és az elnyomás témái jelennek meg.

A "Magyar királylányok" című dokumentumfilm-sorozat a magyar történelem kevéssé ismert női alakjait állítja a középpontba, Borsody István rendezésében. A sorozat célja, hogy bemutassa azokat a magyar lányokat, akik házasságaik révén Európában váltak ismertebbé.

Kostya Bánk "Ez elment vadászni" című hatrészes sorozata a természetvédelem és természethasznosítás fontosságát hivatott bemutatni, modern kommunikációs eszközök segítségével.

Lavro Ferenc "1956 a Vajdaságban" című dokumentumfilmje az 1956-os forradalom vajdasági magyarokra gyakorolt hatását vizsgálja, a magyar menekültek jugoszláviai fogadtatásán keresztül.

Végül a "300 év... 'de mit adtak nekünk a svábok?'" című dokumentumfilm a magyarországi svábok történetét dolgozza fel László Gábor rendezésében, az évforduló alkalmából.