Joób Márton, a háromszoros világbajnok kenus polgármesterjelöltként indul

Joób Márton, a korábban Botka László frakciójához tartozó, ma már független önkormányzati képviselő és háromszoros világbajnok kenus, bejelentette, hogy polgármesterként is indul a választáson Szegeden.

Joób Márton a Szegedi Polgárok Egyesületének támogatásával készül a választási megmérettetésre, amely egyesület minden körzetben állít jelöltet. A jelöltek listáját pénteken hozzák nyilvánosságra, és szombaton kezdődik az aláírásgyűjtés. Joób elmondása szerint csapatuk nem politikai oldalak mentén szerveződik, hanem városi ügyek mentén kívánnak dolgozni, és a jelöltek között mind bal-, mind jobboldali érzelmű személyeket találni. Az egyesület képviselői szerint a civileknek is helyük van az önkormányzatban, és bátorítják az egyesülettől függetlenül induló civileket is.

A polgármesterjelöltet jelenleg csalással vádolják, amely szerint egy négy megyében működő bűnszervezetet hozott létre, hogy műsorújság kiadásával és szórólapterjesztéssel foglalkozó cégét a piacon tudja tartani. Az ügyészség szerint a cég nem fizetett rendesen adót, fiktív számlákat állított ki és fogadott be, valamint a munkavállalói után is alig fizettek járulékot, így 2013 és 2017 között mintegy 271 millió forintos vagyoni hátrányt okozva az államnak. Joób Mártonra az ügyészség kilenc év fegyházbüntetést kért, de ő kitart ártatlansága mellett.

A vádak ellenére Joób Márton azt állítja, hogy nem a Fidesz embere, és a rá vonatkozó eljárást koncepciós pernek nevezi. A per tavaly év elején kezdődött, csaknem egy évvel azután, hogy vádat emeltek ellene. Botka László polgármester frakciójából a per miatt kizárták, és a vádemelés óta a Fideszhez kötik. A Telex szerint a bírósági tárgyalások megkezdése előtt nem sokkal még Botka László polgármester frakciójához, az Összefogás Szegedérthez tartozott, majd 2022 novemberében a per miatt kizárták, sőt arra utaltak, hogy a vádemelés óta Joób már a Fidesz embere. Ezt azonban az is megelőzte, hogy Joób Márton több alkalommal is nyíltan szembement a városvezetéssel a közgyűlések alkalmával.

Joób Márton hangsúlyozza, hogy tizenegy gyermekes, hívő emberként mindig tisztességesen élt, szereti Szegedet, és büszke arra, hogy képviselheti a szegedieket a közgyűlésben. A képviselő szerint a normális demokráciában helye van a véleménykülönbségeknek, és nem támadt Szegedre.

Lázár János, aki a közelmúltban nyilatkozott a vásárhelyi Rádió 7 Közös Nevező című műsorában, hangsúlyozta, hogy a kormány kész együttműködni a városokkal, függetlenül attól, hogy melyik politikai oldal képviselői állnak az élükön. Példaként hozta fel Szegedet, ahol Botka László polgármesterrel sikerült megállapodniuk, ami a város fejlődését szolgálja. Lázár szerint a szegedi fideszesekben ugyan erős a revansvágy, de a szegediek érdekében képesek félretenni a politikai különbségeket. A miniszter kiemelte, hogy a városoknak szükségük van a kormányra, és hogy a kormány ajánlatot tesz a városoknak, amelyek lakói majd döntenek arról. Lázár említést tett a tarifareformról is, amely szerinte nem okozott csökkenést az utasok számában, és a bevétel legalább annyi, vagy több, mint korábban volt. A miniszter jelezte, hogy további megállapodásokat terveznek kötni a városokkal a választások után, példaként említve Szegedet, ahol jelenleg csak a tram-train esetében van ilyen különmegállapodás.