Izrael és a Hamász közötti tűzszünet a láthatáron?

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint a Hamász felelős lesz, ha nem jön létre tűzszünet a Gázai övezetben elrabolt izraeli túszok ügyében. Egy izraeli delegáció Egyiptomba látogatott, hogy tárgyaljanak a túszokról.

Antony Blinken szerda reggel Izraelben, a Jichák Hercog államelnöknél tett látogatásán kijelentette, hogy a Hamász iszlamista terrorszervezet döntése határozza meg a tűzszüneti tárgyalások sikerét. Blinken hangsúlyozta, hogy a tűzszünet elérése érdekében nincs helye késlekedésnek vagy kifogásoknak, és ideje hazaküldeni a túszokat családjukhoz. "Eltökélt szándékunk, hogy elérjük a tűzszünetet, amely hazahozza az elraboltakat. Ha nem születik megállapodás, annak csak a Hamász lesz az oka" – mondta Blinken.

A külügyminiszter kiemelte, hogy a gázai emberek szenvedéseire is oda kell figyelni, akik a Hamász okozta helyzetben élnek. Az Egyesült Államok elkötelezett amellett, hogy segítséget nyújtson nekik élelmiszer, gyógyszer, víz és menedék formájában, és sürgette a Gázai övezetbe irányuló segélyek fokozását.

Hercog államelnök köszönetet mondott Blinkennek az amerikai támogatásért, és hangsúlyozta, hogy az elraboltak azonnali visszatérését szeretnék elérni.

Blinken találkozott a Tel-Avivban tüntető elraboltak családtagjaival, és megígérte nekik, hogy nem nyugszanak, amíg a szeretteikkel nem találkozhatnak. Az amerikai külügyminiszter kifejtette, hogy a családtagokkal való találkozók fontos részét képezik izraeli látogatásainak, és hogy a szeretteik visszajuttatása a középpontban áll erőfeszítéseikben. "Nem pihenünk meg, amíg vissza nem tér mindenki, nők, férfiak, katonák, civilek és idősek" – hangsúlyozta nekik.

Egyiptomban egy izraeli delegáció három órás látogatást tett Kairóban, ahol a túszok helyzetéről tárgyaltak. Az Al-Arabi Al-Dzsadid katari lap szerint a Hamász változtatásokat javasolt az izraeli indítványra, amelyeket később Izraelben a hadikabinet ülésén terjesztenek elő.

Eközben komoly felháborodást kavartak Orit Sztrok, a telepeseket támogató, jobboldali Vallásos Cionisták párt parlamenti képviselőnőjének szavai, aki a katonai rádióban szerda reggel kritizálta a Hamásszal készülő megállapodást. "Katonák százezrei harcoltak, nincs létjogosultsága olyan kormánynak, amely ezt a kukába dobja, hogy megmentsen huszonkét vagy harminchárom embert" – nyilatkozta Sztrok, hozzátéve, hogy "beteges, borzalmas és szörnyű" a jelenlegi megállapodás. Az elhurcoltak családjainak központja válaszul követelte a miniszterelnöktől és a kabinettől, hogy már a jelenlegi megállapodásban hazajuttassák a túszokat.

Jeruzsálemben Blinken találkozott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel is, ahol sürgette a Gázai övezetbe irányuló segélyek fokozását és a Hamász által elfogadható tűzszüneti megállapodások folytatását. Az amerikai diplomata Asdod kikötőjébe is ellátogatott, amely a Gázai övezetnek szánt segélyek egyik fogadópontja lett nemrégiben. Itt hangsúlyozta az izraeli kormánynak, hogy tegyen lépéseket a segélyszállítmányok zökkenőmentesebb eljuttatása érdekében.

Matthew Miller, a Külügyminisztérium szóvivője szerint Blinken és Netanjahu találkozóján megvitatták a segélyszállítmányok helyzetét és a logisztika javításának fontosságát. Az Egyesült Államok mint Izrael fő diplomáciai és katonai támogatója, korábban figyelmeztette Izraelt a polgári áldozatok és humanitárius szenvedés csökkentésének fontosságára.

Blinken emellett kiemelte, hogy a Hamász akadályozza a tűzszünet megkötését. Az amerikai külügyminiszter az egyiptomi közvetítők által javasolt tűzszüneti tervezet elfogadását sürgette, amely cserébe palesztin foglyok szabadon engedését és további lépéseket ígért egy átfogóbb megállapodás felé.

A Hamász válaszában Számi Abu Zuhri magas rangú tisztviselő azt állította, hogy Blinken nem veszi figyelembe mindkét fél érdekeit és Izraelt nevezte az akadálynak.