Áramfogyasztás csökkenése Magyarországon

Március hónapban ismét csökkenést mutatott Magyarország villamosenergia-felhasználása, ami a tavaly őszi pozitív fordulat óta először fordult elő, ha nem vesszük figyelembe a háztartási méretű naperőművek és a saját célra termelő erőművek adatait.

A Mavir előzetes adatai alapján a márciusi bruttó áramfogyasztás 3697,6 gigawattóra volt, ami 2,9%-kal kevesebb a tavalyi azonos időszaki 3806,4 GWh-nál, és jelentősen, közel 11%-kal marad el a Mavir által várt 4134,17 GWh-tól. Ez azt jelenti, hogy a korábbi négy hónapos emelkedés után újra csökkenő tendenciát mutat az áramfogyasztás éves összevetésben, miután korábban 17 hónapon keresztül folyamatosan csökkent, főként az energiakrízis következtében.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a későbbiekben fogja közzétenni a végleges márciusi adatokat, amelyek már tartalmazzák a HMKE méretű és a saját célra termelő erőművek termelését is. Fontos megjegyezni, hogy ezek az adatok jelentősen eltérhetnek az előzetes számoktól. Februárban például az előzetes adat 3742,7 GWh volt, míg a végleges érték 3939 GWh-ra rúgott, ami több mint 5%-os növekedést jelentett, nagy részben a háztartási napelemeknek köszönhetően.

A végleges adatok alapján a negatív trend fordulatát már 2023 szeptemberében megfigyelhettük, szemben az előzetes adatok által mutatott 2023 novemberi dátummal. Ez alapján valószínűsíthető, hogy a márciusi végleges adatok is eltérhetnek az előzetesektől, és akár növekedést is mutathatnak az előző év azonos időszakához képest.

A márciusi előzetes adatok egy évtizedes mélypontot jelölnek, és 2014 óta nem volt alacsonyabb márciusi előzetes bruttó áramfogyasztási érték (3602,3 GWh).

Az időjárás is jelentős hatással volt a fogyasztásra; a márciusi havi átlaghőmérséklet 10,1 Celsius-fok volt, ami 1,8 fokkal magasabb az egy évvel korábbinál, így csökkentette a fűtési igényt és ezzel együtt az áramfogyasztást is.

Az áramfogyasztást nem csak az időjárás, hanem a gazdasági aktivitás, a fogyasztói hangulat és az elektrifikációs trend is befolyásolja. Az utóbbi, különösen a hőszivattyúk terjedése révén, növeli a villamos energia részarányát a fűtési célú energiafelhasználásban, miközben a földgázé csökken.