Ursula von der Leyen üzenete a magyaroknak

A magyar emberek hozzájárulása erősítette meg Európát, kultúrájuk és gazdasági dinamizmusuk az egész Európai Unióra kiterjed – mondta Ursula von der Leyen az uniós csatlakozás 20. évfordulóján.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen videóüzenetében kiemelte, hogy a magyarok pezsgő kultúrája és gazdasági dinamizmusa az egész európai uniót áthatja. Az üzenet szerint Magyarország mindig is Európa szívében helyezkedett el, és a vasfüggöny mögött magyarok nemzedékei harcoltak a szabadságukért. Von der Leyen szerint Magyarország az elmúlt húsz évben jelentős fejlődésen ment keresztül, új iskolák, kórházak és autópályák épültek, valamint megújuló energiaforrások kiépítésére került sor, többségében európai uniós forrásokból.

Az Európai Bizottság elnöke dicsérte a magyar tudósokat, Karikó Katalint és Krausz Ferencet, akik Nobel-díjat kaptak, előbbi az mRNS-vakcinák kifejlesztésében játszott szerepéért, utóbbi pedig az anyag keletkezésének megértéséhez való hozzájárulásáért.

Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint az európai család húsz évvel ezelőtt tíz új tagállammal bővült, ami merész lépés volt. Borrell hangsúlyozta, hogy a kontinens újraegyesítésével kapcsolatos munka még nem fejeződött be, és az EU bővítése erősíti a biztonságot, a jog érvényesülését és a demokráciát.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerint a 2004-es bővítés a megosztott kontinens újraegyesítését jelentette, és a következő bővítési hullám is történelmi dátum lesz. Michel szerint mind a tagjelölt országoknak, mind az uniós intézményeknek még sok munkát kell elvégezniük, de 2030-ra készen kell állniuk a bővítésre.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke üzenetében kiemelte, hogy húsz évvel ezelőtt Európa újra egyesült, és ezzel nemzedékek álma vált valóra. Európa az összetartozást, lehetőséget és jólétet jelent – tette hozzá az uniós parlament elnöke.