A fővárosi agglomeráció ingatlanpiacának dinamikus változásai

Az elmúlt húsz év során jelentős népességnövekedés figyelhető meg több fővárosi agglomerációs településen, ahol a lakosságszám akár meg is duplázódott. Az ingatlanárak emelkedése a kereslet növekedésével magyarázható, különösen a családi házak piacán.

Az Otthon Centrum adatai szerint a családi házak átlagos négyzetméterára 10 százalékkal emelkedett a 2024 első és a 2023 utolsó negyedévében az előző hat hónaphoz képest a fővárosi agglomerációban. Az áremelkedés mögött a megnövekedett kereslet áll, amely továbbra is vonzza a vásárlókat az agglomerációba.

Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője szerint a Pest megyei települések 70 százalékában nőtt a népesség, és még ennél is magasabb azon helységek aránya, ahol vándorlási többletet regisztráltak. Egyes települések, mint például Délegyháza, Telki és Pócsmegyer, lakosságszáma a múlt két évtized alatt megduplázódott, ami szintén hatással volt az ingatlanárakra.

A használt házak piacán az átlagos négyzetméterár 502 ezer forintot tett ki, ami 10,2 százalékkal magasabb az előző fél évhez képest. Azonban a járási szintű árkülönbségek jelentősek: a Váci járásban a legmagasabbak az árak, 798 ezer forintos négyzetméterárral, míg a Budakeszi járásban 745 ezer, a Szentendrei járásban pedig 651 ezer forint az átlagos négyzetméterár. A középmezőnyben helyezkednek el többek között a Dunakeszi és az Érdi járás 620 ezer, valamint a Pilisvörösvári és Gödöllői járás 600 ezer forintos áraival. A Budapesttől távolabbi területeken, mint a Ceglédi vagy a Nagykőrösi járás, jelentősen olcsóbbak az ingatlanok, ahol az átlagérték 291 ezer, illetve 255 ezer forint.