Görgényi Ernő és a gyulai postás esete

Egy 2019-ben készült hangfelvétel tanúsága szerint Görgényi Ernő, Gyula fideszes polgármestere, megpróbálta rávenni a helyi postán dolgozó önkormányzati képviselőt, Torma Bélát, hogy adjon át neki a postai szabályokat megszegve politikailag érzékeny információkat.

A Magyar Narancs által közzétett hangfelvételen hallható, hogy a gyulai polgármester nehezményezte, hogy nem kapott előzetes értesítést egy ellenzéki polgármesterjelölt, Galbács Mihály által terjesztett anyagról, amely a város fideszes vezetésének üzleti összefonódásait boncolgatta. A dokumentumokat a posta kézbesítette, és Görgényi szerint Torma Béla, aki akkoriban a gyulai posta helyettes vezetője és helyi fideszes képviselő is volt, kötelessége lett volna előre tájékoztatni őt.

A felvételen Görgényi Ernő azt állítja, hogy a postai szabályok megsértése nem jelent veszélyt Torma számára, és arra kéri, hogy ne tartsa be a szabályokat, mert ez nem korrekt viselkedés. Amikor Torma Béla megkérdezte, hogy ez fenyegetésnek számít-e, a polgármester tagadta ezt. A beszélgetés során Görgényi azt sugallta, hogy Torma csak akkor kockáztatja a munkahelyét, ha "elárulja a Fideszt", és arra ösztönözte, hogy gondolja át a helyzetet, mert egy bizalmi alapon működő csapat része.

A Magyar Narancs információi szerint ez az eset törést okozott Torma és Görgényi kapcsolatában. Torma Béla a 2019-es önkormányzati választáson nem jutott be a testületbe, annak ellenére, hogy a Fidesz-KDNP színeiben indult. A hangfelvétel és annak leirata bizonyítékként szerepel egy olyan perben, amelyet a gyulai labdarúgó klub vezetője indított, de feltételezhetően a gyulai fideszes városvezetés feljelentése nyomán a NAV kezdeményezett Galbács Mihály és Torma Béla ellen.