Kemény harc zajlik két nagymúltú brit lapért

A brit kormány nyomására a RedBird IMI visszalép a The Telegraphért folytatott versenyből, így más pénzügyi szervezetek előtt nyílik meg a lehetőség, hogy a világ két legrégebbi kiadói termékének új tulajdonosai legyenek.

A RedBird és az IMI befektetési társaság, amely az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnök-helyettesének, Mansour bin Zayed Al Nahyan sejknek a tulajdonában van, hivatalosan is visszalépett attól az üzlettől, amelynek értelmében ők lettek volna a The Telegraph című brit lap és a The Spectator magazin új tulajdonosai.

A Bloomberg információi szerint az opciók árverése április 30-án kezdődött, és az amerikai alap jegyzetében az ajánlattevők már megkeresték a csoportot érdeklődésüket kifejezve. A brit kormány egyes tagjai aggályokat fogalmaztak meg azzal kapcsolatban, hogy a konzervatív választókat megcélzó fontos médiumok egy külföldi szuverén állam közvetlen irányítása alá kerülhetnek.

A RedBird IMI szerint a tulajdonjoguk a valaha javasolt legerősebb szerkesztőségi védelmet biztosította volna egy brit újság számára, és szükség lenne a beruházásokra. A vállalat úgy véli, hogy ez a megközelítés a The Telegraph és a The Spectator olvasóinak, újságíróinak és a szélesebb brit médiatérnek is javára vált volna.

A RedBird IMI visszalépése után várhatóan más pénzügyi szervezetek is megjelennek a színen, hogy ajánlatot tegyenek a The Telegraph és a The Spectator kiadói jogaira. A The Spectator a leghosszabb ideje nyomtatásban lévő hetilap, míg a The Telegraph 1855-ben alakult. A következő napokban a Daily Mail & General Trust Plc és Paul Marshall fedezeti alapkezelő, valamint a National World Plc, a Yorkshire Postot birtokló vállalat is érdeklődését fejezheti ki. A The Spectator iránt pedig a Rupert Murdoch-féle News Corp. mutathat érdeklődést.