Szerb Antal utolsó otthona új gazdát keres

Védettsége ugyan nincs, de a gyönyörű kert közepén álló szecessziós villa még mindig tele van csodás részletekkel.

A budai hegyvidék egyik legfontosabb útvonala, a középkori gyökerű Hűvösvölgyi út mentén egymást váltják a város-, illetve kultúrtörténeti jelentőségű helyek. Itt találjuk a Pannónia Filmstúdió egykori központját, a jó ideje üresen álló Lipótmezei Tébolydát, valamint a századforduló számos ismert arcának villáját is. A környéken építkeztek a Jungfer-féle műlakatosgyár tulajdonosai, Márkus Emília, valamint Herczeg Ferenc író is, körülöttük pedig sokszor mára elfeledett művészek vásároltak, vagy épp építtettek saját otthont – ilyen volt a tófalvi Küry Klára (1870-1935) is, aki az egyik első operettprimadonnaként néhány éven át szinte szünet nélkül halmozta a sikereket.

Küry Klára tehetségét az ország legkülönbözőbb részein tartott műkedvelő előadásokon csillogtatta meg. Ditrói Mór meghívta egy kolozsvári próbafellépésre, ahol Hajnal Klára néven került fel a színlapra. A siker után Ditrói leszerződtette, és a vidék legjobb szubrettjét faragta belőle. 1892-ben a budapesti Népszínház társulatának tagja lett, a következő tizenkét évet pedig a Blaha Lujza téri épület falai között töltötte.

A Magyar Színházművészeti Lexikon szerint Küry Klárában nem volt párja a könnyed, "aranyos", "mosolygós" operettekben, de a műfaj klasszikus darabjaiban nem volt otthon, ennek ellenére az igazgató hozzá igazította a színház teljes műsorát.

Küry népszerűsége 1900-ig meredeken ívelt felfelé, de Fedák Sári feltűnése hirtelen megtörte a karrierjét. 1902-ben előbb a bécsi Carltheaterben, majd Prágában vendégszerepelt, 1904-ben pedig belső ellentétek és pletykák miatt végleg megvált a Népszínháztól.

Új lakóhelyépül a mai Hűvösvölgyi út 81. alatti, korábban a Pethő-villát rejtő telket választotta, amit akkor Tószegi Freund Ferenc és dr. Keleti Gyula tartott kézben. Az adásvételi szerződés szignózására 1909 áprilisában került sor, Küry pedig Jesowitz Mihály tervei alapján építtetett egy csinos, terméskő-lábazatú szecessziós villát.

Az építész, Jesowitz Mihály a századfordulós Budapest egy kevésbé ismert mestere volt, legfontosabb munkája a VIII. kerületi Mária utca 11. átépítése volt, amit egy historizáló bérház átalakításával hozott létre.

Küry Klára a villában gyűjtötte össze a róla szóló kritikákat, amiket Beöthy László ajándékozott neki. A művésznő életének utolsó közel két évtizede aktív maradt, 1921-ben New Yorkban is színpadra állt, és egészen az 1935-ös halálát megelőző hetekig aktív volt.

A művésznő 1935. április 27-én hunyt el a Korányi-klinikán, miután influenzája súlyosbodott és tüdőgyulladás is társult hozzá.

A villa története során több jelentős személyiség is lakott itt, köztük Szerb Antal is, aki az iskola 1938-as évkönyve szerint már a szanatórium bezárásának évében kibérelte a lakások egyikét.

A ház állapota az elmúlt évtizedekben nem változott jelentősen, és a legnagyobb hazai ingatlanos oldalon 2,25 milliárd forintos árcímkével szereplő hirdetés szerint a területen két lakóépület található, bennük összesen hat lakással. A villa alagsorában konditermet és szaunát is kialakítottak, de az ingatlant orvosi rendelőnek, irodaháznak, illetve nagykövetségnek is ajánlják.

Reméljük, hogy az új gazda megtartja majd a ma is látható külső és belső értékeket, sőt, talán közelebb hozza azt az eredeti arcához.