A Pázmány Campus beruházása elindulhat

Megkezdődhet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Campusának fejlesztése, miután a Kúria hatályon kívül helyezte a Magyar Rádió egykori épületeire vonatkozó változtatási tilalmat, amelyet a VIII. kerületi önkormányzat állított fel a tervezett egyetemi és kerületi fejlesztések gátolására – jelentette be Lázár János.

A Pest Vármegyei Kormányhivatal 2020 decemberében vonta vissza a bontási engedélyt, amelyet korábban a PPKE Palotanegyedben található, egykor a Magyar Rádiónak helyet adó épületegyüttesre adtak ki. Lázár János szerint ezt a döntést semmisítette meg most a Kúria.

Az építési és közlekedési miniszter kijelentette, hogy a beruházás kapcsán folytatni fogják a társadalmi egyeztetést. Hangsúlyozta, hogy a kormány számára fontos a helyi lakosok véleménye arról, hogy az új egyetemi épület környezetében milyen változások történjenek a homlokzatokon, utcákon és parkokon.

A tervek alapján az egykori Magyar Rádió területén létrejövő új egyetemi komplexum jelentős zöldterület-növekedést fog eredményezni, és a környező Esterházy- és Károlyi-paloták, valamint több utca is megújul az egyetemi negyed részeként. A projekt költségvetése elérheti a 200 milliárd forintot, az átadás pedig 2027-ben várható.