Fizetős parkolás terjedése a Balatonnál

Egyre több balatoni település vezeti be a fizetős parkolást, de vannak városok, ahol továbbra is ingyenes a parkolás. A turistaforgalom növekedése miatt több helyen is szükségessé vált a parkolási rendszer szabályozása.

Az elmúlt években a Balatonnál a turistaforgalom növekedése miatt több településen vezettek be fizetős parkolást, míg más helyeken már a tanácsi időszakban is jelen voltak a parkolózónák. Balatonföldvár polgármestere, Holovits Huba szerint a fizetős parkolás már 1975-ben, a megyei tanács határozata alapján jött létre. Holovits elmondása szerint a fizetőzónák kijelölése óta sokkal kezelhetőbb a nyári forgalom, és a településen idén 10 százalékos emelésre számíthatnak az autósok, bár a zónák változatlanok maradnak.

Zamárdiban és Balatonbogláron sem tervezik a parkolódíjak vagy a zónák megváltoztatását. Balatonboglár polgármestere, Mészáros Miklós kiemelte, hogy a parton az óránkénti díj 400 forint, míg a város többi részén a Várdombon és a Gömbkilátónál 300 forint, amit a helyi lakosoknak nem kell megfizetniük, továbbá a helyi vállalkozóknak és ingatlantulajdonosoknak kedvezményes bérletváltásra van lehetőségük. Mészáros hozzátette, hogy a fizetős parkolás éves szinten 100 millió forintos bevételt jelent a településnek, amit a közterületek gondozására fordítanak.

Siófokon és Fonyódon sem változik a parkolódíj tarifája, Siófok esetében ez éves szinten 250 millió forintos bevételt jelent a város büdzséjében. Fonyód önkormányzata pedig az idei évben is biztosít ingyenes várakozási lehetőséget 200 autónak a művelődési házzal szemben.