Három ínycsiklandó olasz spagetti recept, amely feldobja a napját

Az olasz tésztaételek nemcsak finomak, de a hangulatunkra is pozitívan hatnak. Most három különleges receptet mutatunk be, amelyek garantáltan mosolyt csalnak az arcára.

Az olasz konyha számos ízletes tésztaételéről híres, de a legtöbbünk csak a legismertebbeket, mint a carbonara spagetti vagy a lasagne készíti el otthon. Azonban érdemes kipróbálni más klasszikusokat is, mint a nápolyi eredetű szardellás Spaggetti alle Puttanesca, a toszkánai tejszínes, csirkés változat, vagy a bolognai ragu fehér verziója. Egy olasz tanulmány szerint a tésztafogyasztás még a zenehallgatásnál is jobban javítja a hangulatot, így borús napokon is remek választás lehet egy tányér spagetti.

Szardellás, olajbogyós spagetti

A szardellás, olajbogyós változat hozzávalói között szerepel padlizsán, szardella filé, fokhagyma, csili, olívaolaj, darabos paradicsom, fekete és zöld olajbogyó, kapribogyó, spagetti, só, bors, petrezselyem és parmezán. A padlizsánt felkockázzuk, sózzuk, majd állni hagyjuk, a szardellát és a fokhagymát apróra vágjuk. A padlizsánt leszárítjuk, megpirítjuk, hozzáadjuk a paradicsomot, szardellát, fokhagymát, olajbogyót, kapribogyót, és pároljuk. Végül ízesítjük, és a frissen kifőtt spagettivel tálaljuk.

Tejszínes csirkés spagetti

A tejszínes csirkés változat elkészítéséhez csirkemell, fokhagymás olaj, hagyma, bébi spenót, gomba, tejszín, fehérbor és spagetti szükséges. A csirkemellet megpirítjuk, félretesszük, a hagymát és a gombát dinszteljük, hozzáadjuk a spenótot, majd a húst visszatesszük, borral és tejszínnel összeforraljuk. Az al dente főtt spagettivel összekeverjük, és sajttal megszórva tálaljuk.

Húsos, zöldséges spagetti

A húsos, zöldséges spagettihez vöröshagyma, fokhagyma, sárgarépa, póréhagyma, zeller, darált hús, olaj, fehérbor, alaplé, babérlevél, mascarpone, tejföl, spagetti és parmezán kell. A zöldségeket és a húst külön-külön megpirítjuk, majd együtt pároljuk borral és alaplével. A mascarponét és a tejfölt hozzákeverjük, sózzuk, borsozzuk, és a kifőtt tésztával, reszelt sajttal kínáljuk.

Magyar találmány

Érdekességként megemlíthetjük, hogy a milánói makaróni nem tartozik az olasz tésztaételek közé, és eredete ismeretlen. Ezt a fogást magyarok találták fel, és a világ más részein nem is igazán ismert.