Meghalt Duane Eddy, a rock and roll egyik alapító atyja

Április 30-án a Tennessee állambeli Franklinben meghalt Duane Eddy amerikai gitáros, akit sokan a rock and roll egyik alapító atyjaként tisztelnek – közölte felesége, Deed.

86 éves korában elhunyt Duane Eddy, aki hét évtizedes karrierje alatt több mint 100 millió lemezt adott el, és rengeteg zenészre volt hatással. A Grammy-díjas művésznek az 1950-es és az 1960-as években számos slágere volt, mint például a Rebel Rouser és a Peter Gunn, és a Peter Gunn című dalának remake-jével 1986-ban ismét felkerült a slágerlistákra. Jellegzetes stílusa miatt a Twang királyának nevezték, amely könnyen felismerhetővé tette előadását.

Duane Eddy a New York állambeli Corningban született 1936-ban, és fiatalon, autodidakta módon kezdett el gitározni. Már húszéves kora előtt játszott zenekarban, és technikájával is figyelmet keltett: gitárját eleve mélyebbre hangolta, és felvételeinél ő alkalmazott először visszhangosítót. A Variety idézete szerint: „Ő volt az első rock and roll gitáristen, egy igazán szerény és hihetetlen emberi lény. Nagyon fog hiányozni”.

Eddy 2011-ben a BBC-nek adott nyilatkozatában elmondta, hogy mennyire értékes számára a kollégái elismerése: „Amikor az emberek, mint Bruce Springsteen vagy John Fogerty, egyenesen azt mondják, hogy nagy hatással voltam rájuk, az csak az egyik előnye és jutalma annak, amit csináltam, és ez többet ér számomra, mint a pénz és a hírnév. Ez a szívemig hatol”. Stílusának felismerhető hatása olyan zenekarok dalaiban is visszaköszönt, mint a Beatles, a Blondie vagy Bruce Springsteen.

Duane Eddy halálát rák okozta. 1994-ben a Rock and Roll Hall of Fame-be, 2008-ban pedig a Musicians Hall of Fame-be választották be, elismerve ezzel pályafutásának jelentőségét. Jellegzetes, lassú hangjának visszhangjai hangosan és tisztán hallhatók a Beatles "Day Tripper" című számában, Bruce Springsteen "Born To Run" című dalában és a Blondie "Atomic" című számában.