Molnár Gyula tanácsadóként segíti az újbudai polgármestert

Molnár Gyula, az MSZP korábbi politikusa, aki 2002 és 2010 között Újbuda polgármestere volt, jelenleg tanácsadóként dolgozik László Imre, a kerület jelenlegi DK-s polgármestere számára, havi bruttó 1,2 millió forintért.

Molnár Gyula feladatai között szerepel az Újbudai Tanácsadó Testület működtetése, a kerületi egyházakkal való kapcsolattartás, valamint szakmai javaslatok kidolgozása a polgármester számára. Az újbudai önkormányzat szerint Molnár Gyula tapasztalata és elkötelezettsége teszi alkalmassá ezekre a feladatokra.

Molnár Gyula hosszú ideje van jelen a magyar politikai életben, az MSZP tagjaként több fontos pozíciót töltött be, többek között a párt alelnöke és elnöke is volt, valamint országgyűlési képviselőként is tevékenykedett. 2010-ben azonban elvesztette a polgármesteri posztot és a parlamenti helyét is. 2019-ben az ellenzék közös jelöltje, László Imre nyerte meg a polgármesteri széket Újbudán.

2018-ban Molnár Gyula ismét országgyűlési képviselő lett, de 2021-ben az MSZP kizárta, mivel a DK frakciójába kívánt ülni. 2022-ben nem jutott be a parlamentbe, de májusban belépett a DK-ba, és ezzel egyidőben kezdte meg tanácsadói tevékenységét az újbudai önkormányzatnál.

A 2024. január 30-án kelt szerződés szerint Molnár Gyula 2024 októberéig lát el tanácsadói tevékenységet. A dokumentum részletezi a feladatait, amelyek között szerepel az Újbudai Tanácsadó Testület munkájának szervezése, a kerületi egyházak vezetőivel való kapcsolattartás, és szakmai javaslatok készítése a polgármester számára.

Az Újbudai Tanácsadó Testület 2022 márciusában tartotta meg alakuló ülését, és több ismert személyiség is tagja a testületnek. A polgármester szerint a tagok segítik a kerület fejlődését és a polgármesteri vezetést.

Molnár Gyula 2019 óta négy szerződést kötött az önkormányzattal, amelyek közül az első kettő közszolgálati jogviszony keretében volt, míg a harmadik és negyedik megbízási jogviszonyban. A szerződések összegei és időtartamai változóak voltak, de a jelenlegi megbízás lejártáig összesen 30,6 millió forintot kap.

Az önkormányzat honlapján azonban nem találhatóak meg a Molnár Gyulával kötött szerződések, annak ellenére, hogy a törvény szerint közzé kellene tenni őket. Az önkormányzat sajtóreferense nem adott magyarázatot arra, hogy miért nincs fent a honlapon az idei szerződés.

Molnár Gyula a közösségi médiában aktívan részt vesz a kerületi eseményeken, de a tanácsadói megbízását illetően nem voltak aggályai, annak ellenére, hogy korábban visszautasította a kabinetvezetői pozíciót.

Erdélyi Katalin