Egyszázalékos felajánlás: a beteg gyermekeken és az állatmenhelyeken segítenek a legtöbben

Közeleg az szja-bevallás határideje, idén is felajánlhatunk 1+1 százalékot.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleménye szerint a személyi jövedelemadó (szja) 1+1 százalékának felajánlása során a legtöbb támogatás a beteg gyermekek gyógyítását végző szervezetekhez és az állatmenhelyekhez érkezik. Az adóforintok jelentős segítséget nyújtanak a támogatott szervezeteknek, és az adózók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek.

Idén is minden adózó szabadon rendelkezhet az adója 1+1 százalékáról. Az egyik 1 százalékot civil szervezeteknek, a másik 1 százalékot pedig vallási közösségeknek vagy a Nemzeti Tehetség Programnak lehet felajánlani. A technikai számok, amelyekre a felajánlásokat tehetik, a NAV honlapján érhetők el.

A rendelkezőnyilatkozatot a NAV-hoz május 21-éig lehet benyújtani, akár a bevallás részeként, akár önállóan a “23EGYSZA” lapon. A legkönnyebben KAÜ-azonosítóval (ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány, telefonos azonosítás, arcképes azonosítás) lehet rendelkezni a NAV webes kitöltő programjában.

A vallási közösségeknek vagy a Nemzeti Tehetség Programnak tett felajánlások érvényben maradnak, amíg a felajánló nem tesz új nyilatkozatot vagy nem vonja vissza a korábbit. A civil kedvezményezettek esetében viszont minden évben újra kell tenni a felajánlást.

Fontos változás, hogy 2024. január 1-jétől a technikai számra tett, formailag megfelelő nyilatkozatot nem veszik figyelembe, ha az adózó az adóévet követő év május 20-áig nem nyújtott be szja-bevallást, vagy a bevallása alapján nem keletkezett adóköteles jövedelme.

Az adózók a rendelkezőnyilatkozaton jelezhetik, hogy a nevüket és elérhetőségüket a megjelölt civil kedvezményezettel közölheti a NAV. Az adatkezelési hozzájárulás és az adatok feltüntetése önkéntes, és nem feltétele az érvényes rendelkezésnek.