A halálos spagetti esete

2008-ban egy brüsszeli egyetemista fiú meghalt, miután ötnapos, szobahőmérsékleten tárolt spagettit fogyasztott, amely Bacillus cereus baktériummal volt szennyezve. Az eset rávilágított a megfelelő élelmiszer-tárolás és a hasmenéses-hányásos betegségek otthoni kezelésének fontosságára.

  1. október elsején egy húszéves brüsszeli hallgató hazament az iskolából, majd mikróban megmelegített és elfogyasztott egy kis maradék paradicsomos spagettit, amely már ötnapos volt és szobahőmérsékleten tárolták. Sportolni indult, de fél óra elteltével erős fej- és hasfájás, valamint hányinger miatt hazatért, ahol hányt és hasmenése volt. Gyógyszert nem szedett, orvoshoz nem ment, csak vizet ivott, majd éjfél körül lefeküdt aludni. Másnap reggel holtan találták. Az esetet belga orvosok vizsgálták ki és publikálták 2011-ben a Journal of Clinical Microbiology tudományos lapban.

A halál pontos szervi okát nem tudták megállapítani, de a spagettiből vett mintákban rengeteg Bacillus cereus baktériumot és általa termelt méreganyagokat találtak. A Bacillus cereus egy gyakori baktérium, amely számos törzse közül néhány súlyos ételmérgezést okozhat, különösen kedveli a tésztát és a rizst.

A baktérium kétféle ételmérgezést okozhat: az egyik heves hasmenéssel, a másik hányással jár. Az emetikus baktériumtörzsek által termelt toxinok ellenállóak lehetnek a hővel szemben, és súlyos szövődményeket okozhatnak, mint például májkárosodás vagy hirtelen szívmegállás. A brüsszeli hallgató esetében is emetikus baktériumtörzset és toxinokat találtak, és a férfi máján mérsékelt károsodást fedeztek fel.

A kiszáradás a legveszélyesebb tünet, mert a káliumkoncentráció csökkenése szívritmuszavarokat és hirtelen szívmegállást okozhat. A szakirodalom több súlyos esetet is ismer, például 2003-ban egy gyermek meghalt négynapos tésztasalátától, és 1997-ben egy 17 éves fiú halálát okozta egy négynapos spagetti.

A mikrózás nem semlegesíti a méreganyagokat, és az antibiotikumok hatástalanok az ételmérgezés ellen, mivel a betegséget a méreganyagok okozzák. A legjobb, amit tehetünk, az a folyadékvesztés pótlása, de a víz vagy a cukros tea nem a legjobb választás. Az orális rehidráló folyadék (ORS) gyorsabban pótolja a kiürült víz és ásványi anyagokat. Az ORS-t a Lancet a 20. század egyik legfontosabb orvosi felfedezésének nevezte, és az Egészségügyi Világszervezet is ajánlja.

A megfelelő élelmiszer-tárolás a prevenció kulcsa. Jon Kung szakács a 40-140-4 szabályt említette, amely szerint ha egy étel négy óránál többet áll 5 és 60 Celsius-fok között, ki kell dobni. A megfőzött tészta- vagy rizsételt a lehető leghamarabb hűtőbe kell tenni.