Az amerikai szenátus egységesen szavazott az orosz uránimport betiltására

Egyhangú döntéssel fogadta el az amerikai szenátus azt a törvényjavaslatot, amely megtiltja a dúsított urán behozatalát Oroszországból. A törvény, amelyet most Joe Biden elnöknek kell aláírnia, 90 napon belül életbe lép, és 2028 januárjáig átmeneti felmentéseket is biztosít.

Az Egyesült Államokban a több mint 90 kereskedelmi reaktorból álló flotta közel negyedét orosz dúsított urán üzemelteti, amely évente körülbelül 1 milliárd dolláros bevételt jelent Oroszországnak. A törvényjavaslat elfogadása jelentős kihívások elé állíthatja az amerikai piacot, mivel a dúsított urán költségei akár 20%-kal is emelkedhetnek.

A Fehér Ház támogatja a jogszabályt, és a kongresszus korábban mintegy 2,7 milliárd dollárt különített el a hazai uránipar fejlesztésére, amelynek feltétele az orosz import korlátozásának érvényben léte.

A jogszabály 2040-es határidőt szab meg a teljesítésre, és lehetővé teszi az Energiaügyi Minisztérium számára, hogy a Kereskedelmi Minisztérium és Oroszország közötti dömpingellenes megállapodás alapján 2027-ig engedélyezze az orosz uránbehozatal teljes mennyiségét. A mentességek nélkül a dúsított urán ára akár 200 dolláros rekordmagasságra is emelkedhetne.

John Barrasso wyomingi republikánus szenátor, aki a törvényt támogatta, hangsúlyozta, hogy a jogszabály segíthet az orosz háborús gépezet bevételeinek csökkentésében, az amerikai urántermelés újjáélesztésében és az amerikai nukleáris üzemanyag-ellátási lánc fejlesztésében.

Az importtilalom hatása az amerikai atomerőművek üzemeltetőire csak hosszabb távon fog érzékelhetővé válni, mivel a reaktorokat általában 18-24 havonta töltik fel, és az üzemanyag-vásárlásokat előre tervezik. A legtöbb közműszolgáltató már rendelkezik elegendő uránnal a következő néhány év üzemeltetéséhez, de fennáll a kockázata annak, hogy Oroszország válaszul egyoldalú exporttilalmat vezet be, ami azonnali hatással lenne az amerikai dúsított urán ellátására.