A Google kirúgta a tiltakozó alkalmazottait

A Google 28 alkalmazottjától vált meg, akik a cég izraeli szerződései ellen tiltakoztak. A munkavállalók többórás demonstrációkat szerveztek, amelyek során a cég szerint akadályozták a munkát és félelmet keltettek másokban.

A Google felmondott 28 munkavállalójának, akik a cég izraeli kormánnyal kötött, 1,2 milliárd dollár értékű felhőszolgáltatásokra vonatkozó szerződése ellen tiltakoztak. A tiltakozások során a Google New York-i és kaliforniai irodái előtt tartott ülősztrájkon kilenc embert tartóztattak le birtokháborítás miatt.

A cég szóvivője a Gizmodo érdeklődésére reagálva elmondta, hogy a vizsgálatok alapján eddig 28 alkalmazottól váltak meg, és ha szükséges, további lépéseket is megtesznek. A Google álláspontja szerint a tiltakozók akadályozták a többi munkavállaló munkáját, mivel nem engedték őket be az épületekbe.

A „No Tech for Apartheid” nevű szervezet szerint a kirúgott 28 ember közül 19 nem is vett részt a demonstrációkban, csak kapcsolatban álltak a mozgalommal. A szervezet szerint a Google intézkedése „kirívó megtorlás”, és azt sugallja, hogy a cég fontosabbnak tartja az izraeli kormánnyal és hadsereggel kötött szerződést, mint a saját dolgozóit.

Chris Rackow, a Google globális biztonsági vezetője által kiadott memóban az áll, hogy az ilyen viselkedés nem elfogadható a munkahelyen, és hogy a demonstrálók megrongálták a cég tulajdonát, valamint félelmet keltettek a munkatársakban.

A Google szerint a felhőszolgáltatásokra vonatkozó szerződések, amelyek a Project Nimbus részét képezik, nem állnak kapcsolatban fegyveres vagy hírszerző szolgálatokkal. Ezzel szemben a Time arról számolt be, hogy a Google felhőszolgáltatásokat nyújt az izraeli védelmi minisztériumnak, és az izraeli-palesztin konfliktus árnyékában szorosabb partnerségről is tárgyaltak.