Németországban terítéken a sorkötelezettség bevezetése

Németország védelmi minisztere, Boris Pistorius szerint az országnak szüksége van a sorkötelezettség valamilyen formájára, de a terv végrehajtása bizonytalan kimenetelű.

Boris Pistorius német védelmi miniszter a washingtoni Hopkins egyetemen kifejtette, hogy meggyőződése szerint Németországnak szüksége van a sorkötelezettség valamilyen formájára. A miniszter három különböző modellt dolgozott ki a sorkötelezettség bevezetésére, amelyekről a Welt am Sonntag lap számolt be. Az első modell egy online kérdőív kitöltését javasolja minden 18 éves számára, de ez a módszer nem valószínű, hogy jelentős számú új katonát hozna a rendszerbe.

A második modell kötelezővé tenné a kérdőív kitöltését a fiúk számára, és egy részüket be is soroznák, ami évi 30-40 ezer új katonát eredményezhetne. A szakértők szerint ez már elegendő lenne a létszámhiány enyhítésére, és a szövetségesek számára is fontos jelzést küldene. A modell alkalmazásához csupán a hadkötelezettségről szóló törvény módosítása szükséges.

A harmadik modell az alkotmány módosítását igényelné, mivel nem csak a fiúkat, hanem a lányokat is bevonja a kötelező katonai szolgálat alá. Mivel a kormánykoalíciónak nincs meg a szükséges kétharmados többsége a parlamentben, ezért az ellenzéki képviselők támogatására is szükség lenne.

Pistorius tervei szerint legkésőbb júniusig szeretné eldönteni, hogy melyik modellt javasolja a kormánynak. Azonban a siker nem garantált, mivel a sorkötelezettség visszaállítása a legnagyobb ellenzéki párt, a CDU egyik követelése, és Olaf Scholz kancellár, valamint Rolf Mützenich szociáldemokrata frakcióvezető is korábban ellenezte a sorkötelezettséget. Scholz ráadásul az elmúlt hónapokban "békekancellárként" próbálja pozícionálni magát, figyelembe véve, hogy a németek, különösen az egykori NDK lakosai óvatosak az ukrajnai háborúval kapcsolatban, és nem támogatják az Emmanuel Macron-féle harcias megnyilatkozásokat.

: Tagesspiegel, Neue Zürcher Zeitung