Újabb óriásfejlesztés kezdődik a fővárosban a mini-Dubaj után

A Futureal Csoport, mely számos nemzetközi beruházást tudhat maga mögött, új projektbe kezd Budapesten, a Marina Cityvel az Újpesti-öbölnél, a XIII. kerületben, több ezer új lakással gazdagítva a kerületet.

A Futureal Csoport, az Etele Plaza és a Budapest One irodaház fejlesztője, újabb nagyszabású ingatlanfejlesztésbe kezd a fővárosban, ezúttal az Újpesti-öbölnél. A cég a szerdai alapkőletétel alkalmából ismertette a beruházás pontos részleteit, mely során több mint ezer lakás épülhet, számos modern funkcióval kiegészülve. A Marina City beruházásban több ütemben, összesen több mint 2500 lakás épül majd fel.

A Marina City a Duna Plaza mögötti folyóparti területen valósul meg, és a fejlesztés várhatóan hosszú évekig tart majd. A XIII. kerület, ahol a projekt megvalósul, nem új terület a Futureal Csoport számára, hiszen korábban már három társasházat építettek itt, bár azok nem alkottak olyan egységes koncepciót, mint a Marina City. A tervek szerint a következő években több ütemben 2500-nál is több lakás épül itt fel.

A fejlesztés jelentősége tovább nőhet, ha figyelembe vesszük a terület közelségét a Duna Plazához, ami a lakások értékesítésében is segítséget nyújthat. Emellett a Népsziget rehabilitációja – bár nem része a projektnek – szintén felértékelheti a környék ingatlanjait, ha a beruházók, köztük a Cordia is, bevonásra kerülnek a sziget fejlesztésébe.

A XIII. kerület az új budapesti lakásberuházások éllovasa, jelenleg 64 projekt keretében 8 ezer lakás fejlesztése van folyamatban. A kisebb, 50 négyzetméter alatti lakások elsősorban a megfizethetőség miatt épülnek, a kerületben pedig a havi bérleti díjak átlagosan 270 ezer forint körül mozognak, míg a Váci út és a Duna közötti részen és a Marinaparton ennél jóval magasabbak. A bérlők jelentős része külföldi, főként kínai, orosz vagy ukrán.

A Marina City területén a lakások mellett egy óvoda, valamint a városnegyed lakói és dolgozói által látogatható klubház is felépül, utóbbiban fitness-, illetve wellnessközpontot, coworking-irodahelyiséget, valamint közösségi konyhát és gyerekeknek játszósarkot is kialakítanak.

A fejlesztés során 1,2 kilométerrel hosszabbítják meg az észak-pesti Duna-parti sétányt, közvetlen, gyalogos- és kerékpárosbarát kapcsolatot teremtve a folyó és az új városnegyed lakói, illetve látogatói között. A területen teljes autómentesség valósul meg, melynek során nemcsak a garázs területét, hanem a kiszolgáló funkciókat ellátó járművek útvonalát (kukásautó, költöztető, ételfutár) is a felszín alá viszik le.

A kötelező energetikai elvárások mellett a fejlesztők ma már önmaguktól is egyre jobban odafigyelnek az energiahatékonyságra. A Marina Citynél az épületek hőenergia-szükségletét levegő-víz és talajszondás víz-víz hőszivattyúk fedezik, így nincs szükség sem földgáz, sem távhő használatára. A lakóházak tetejére és homlokzatára napelemrendszert telepítenek, az energiatermelő berendezések üzemeltetéséhez szükséges hálózati villamos energiát pedig zöld forrásból biztosítják majd.

A projektjeink korábbi vásárlóit megszólító előértékesítési kampányunk fogadtatása pozitív volt, az első ütem lakásainak közel 50 százaléka már gazdára talált, így hamarosan elindítjuk a fejlesztés második ütemében épülő lakások értékesítését is – mondta Földi Tibor, a Cordia International igazgatóságának elnöke. Az első ütem 178 lakásából már több mint kilencvenet eladtak, átadásuk 2026 végén várható.

A teljes beruházás értéke 920 millió euró, mintegy 360 milliárd forint, azonban a legfrissebb információk szerint a beruházás értéke mai áron több mint 400 milliárd forint. A Marina City megvalósítása szempontjából fontos, hogy a fejlesztés rozsdaövezetben található, azaz érvényes rá rozsdaövezetekre vonatkozó szabályozási terv, így az ott épülő lakásokra alkalmazható a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs.

A Futureal-csoport nem kezdő már a kerületben, ugyanis Dr. Tóth József polgármester szerint a Marina City már a hatodik projektjük a XIII. kerületben. „Ez a főváros legjobban fejlődő kerülete” – mondta a polgármester az alapkőletételen. Az önkormányzat kiszámíthatósággal, biztonsággal, adópolitikával és partnerséggel járul hozzá a kerület fejlődéséhez, így ilyen értelemben jó helyre jött a Cordia.

A projekt egyébként 50 milliárd forintnyi megrendelést biztosít majd a magyar építőiparnak. Az ígéretek szerint a terület 30 százalékát építik be, a 90 ezer négyzetméternyi zöldterületet bárki látogathatja majd, és a közösségi és közterületek maximalizálására törekednek, amit 45, illetve 65 méter magas toronyházak építésével akarnak elérni.