Orosz rakétatámadás Odesszában: Öt halott és több sérült

Legalább öt ember vesztette életét és 32-en megsérültek, amikor az orosz erők rakétacsapást mértek Odesszában a lakóházakra és a civil infrastruktúrára. A támadás következtében a Harry Potter kastélyként emlegetett odesszai jogi akadémia diákpalotája, egy gótikus stílusban készült ikonikus épület tetőszerkezete is kigyulladt és megsemmisült.

A támadásban az Euronews és The Independent szerint a lakóknak nem volt sok idejük menedéket keresni, mert a légiriadó csak pár perccel a becsapódás előtt szólalt meg. A támadást egy Iszkander-M típusú, fürtös robbanófejjel ellátott ballisztikus rakétával hajtották végre. Dmitro Pletencsuk, az ukrán haditengerészet szóvivője szerint a támadás elkövetői "szörnyek, vadak és söpredék", és a támadást háborús bűntettnek minősítette. Hennagyij Truhanov, Odessza polgármestere szintén felháborodását fejezte ki a történtekkel kapcsolatban, és a Telegram csatornáján közzétett videójában a támadás elkövetőit szörnyeknek és fenevadaknak nevezte, mivel „az emberek a tengerparton sétálnak, ők meg lövöldözni és gyilkolni kezdenek”.

A NATO-főtitkár, Jens Stoltenberg Kijevben, Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélése során elmondta, hogy a NATO tagországok nem teljesítették időben az Ukrajnának tett ígéretüket, ami kedvez az orosz frontvonalnak. Stoltenberg szerint a támogatás késedelme súlyos következményekkel járt Ukrajna számára a harctéren, és ezek a komoly késedelmek lehetőséget teremtenek az orosz erőknek, hogy előretörjenek a frontvonalon. Ukrán tisztviselők szerint Oroszország egy nagyobb nyári offenzívára készül.

A brit királyi család tagja, Szófia, Edinburgh hercegnéje először látogatott Ukrajnába a háború kitörése óta. A Buckingham-palota közleménye szerint a 59 éves Sophie, Károly király legfiatalabb testvérének, Edward hercegnek a felesége, a brit külügyminisztérium képviseletében érkezett Kijevbe. A hercegné célja, hogy szolidaritását fejezze ki a háború által érintettekkel, és a konfliktus okozta szexuális erőszak túlélőinek védelmében végzett munkáját támogassa.