Putyin újabb változásokat hajt végre az orosz védelmi minisztériumban

Vlagyimir Putyin orosz elnök folytatja a változtatásokat az orosz védelmi minisztériumban, ahol most Jurij Szadovenko vezérezredest menesztette miniszterhelyettesi posztjáról, helyére pedig Oleg Szaveljevet nevezte ki.

Vlagyimir Putyin döntése értelmében Jurij Szadovenko vezérezredest, aki 2013 óta töltötte be a miniszterhelyettesi tisztséget, leváltották, és a közgazdász Oleg Szaveljevet ültették a helyére. Szadovenko a nemrég menesztett Szergej Sojgu alatt szolgált. Egy belső forrás szerint Szadovenko esetleges korrupciós vádak miatt kerülhetett büntetőeljárás alá, és a forrás azt is sugallja, hogy Sojgu többi miniszterhelyettese is hamarosan távozhat.

A védelmi minisztériumban a tisztogatások már április végén megkezdődtek, amikor korrupció vádjával letartóztatták Timur Ivanov miniszterhelyettest, majd május 12-én Putyin leváltotta Sojgut, és Andrej Belouszovot, egy közgazdász végzettségű korábbi első miniszterelnök-helyettest nevezte ki a helyére.

Az újonnan kinevezett Oleg Szaveljev is közgazdász, korábban gazdaságiminiszter-helyettesként, majd a Szövetségi Tanács könyvvizsgálójaként tevékenykedett. Elemzők szerint Andrej Belouszov kinevezése arra utalhat, hogy Putyin a védelmi ipar felpezsdítését tervezi, és ehhez gazdasági szakemberekre van szüksége, akik a védelmi kiadásokat a gazdaság szélesebb kontextusában képesek kezelni. Ez lehet az indoka Szaveljev kinevezésének is.