Apelso Capital: még talán rúghat párat ez a nagy bika

Az Apelso Capital Alapkezelő elemzése szerint a piacokon április elején visszatért a volatilitás, és a részvénypiacok a megszokott módon, időről időre korrekciókat elszenvedve kezdtek viselkedni. A befektetők fejében felmerülő kérdés, hogy a jelenlegi 5% körüli esések a nagyobb korrekciók előjelei-e, vagy csak a szokásos éves gőzkieresztésről van szó.

Az alapkezelő úgy véli, hogy a jelenlegi helyzet inkább az utóbbi, és nem a bikapiac végét jelzi. A piac tökéletes árazottságát több olyan fejlemény zavarta meg, amelyek elegendőek voltak a korábbi, korrekció nélküli emelkedés megállításához. Ezek között szerepelhetnek geopolitikai konfliktusok, emelkedő fejlett piaci hozamok, de a korrekcióhoz nem feltétlenül szükséges valódi ok, hanem elegendő egy jó ürügy is.

A vállalati profitok alakulása lesz a következő időszak kritikus tényezője. Amennyiben ezen a téren nem következik be negatív trendforduló, és a profitvárakozások továbbra is emelkednek, úgy a piacokban lehet még erő a következő hónapokra. Érdekes megjegyezni, hogy a részvénypiaci lefordulások az elmúlt 50 évben átlagosan fél évvel megelőzték a gazdasági visszaesések kezdetét, de az átlag körüli szórás jelentős volt.

Az Apelso Capital szerint, bár az alapvető világkép óvatos, és fennáll a jegybanki hibázás kockázata, a piaci momentum még lendületet adhat a részvénypiacoknak. A cég modellportfóliójának kockázati szintjét ezért nem változtatják, és a közvetlenül kockázatos és alternatív kitettségek szintjét az előző hónaphoz hasonlóan tartják.

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.